1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İşletme hakkı ÖÇKK'ya geçti
İşletme hakkı ÖÇKK'ya geçti

İşletme hakkı ÖÇKK'ya geçti

İngiliz The İndependent Gazetesi'nin dünyanın en iyi 10 plajı arasında gösterdiği ve uğruna parti değiştiren başkanıyla da ünlenen İztuzu Plajı, Dalyan Belediyesi'nden alınarak Özel Çevre Koruma Kurumu'na (ÖÇKK) verildi.

A+A-

MUĞLA'nın Ortaca İlçesi'ne bağlı Dalyan Beldesi'nde deniz kaplumbağası caretta carettalar ile ünlenen, İngiliz The İndependent Gazetesi'nin dünyanın en iyi 10 plajı arasında gösterdiği ve uğruna parti değiştiren başkanıyla da ünlenen İztuzu Plajı, Dalyan Belediyesi'nden alınarak Özel Çevre Koruma Kurumu'na (ÖÇKK) verildi. Danıştay kararı Dalyan Belediyesi'ne iletildi ve plajın devir işlemi yapıldı. Dalyan Belediye Başkanı CHP'li Arif Sarı, “Burası başka belediye veya kişiye işletmeye verilirse yasal hakkımızı kullanacağız” dedi. ÖÇKK Başkanı Ahmet Özyanık ise çözümü Dalyanlı işletmeci ve halk ile bulacağını söyledi.

Belediye hizmet sınırları içindeki İztuzu Plajı’nın işletmesini alabilmek için 7 yıl boyunca uğraşan Dalyan Belediye Başkanı DP'li Suat Tufan, 2005 yılında yılbaşı tatilini Akyaka’da geçiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesi sonunda AK Parti’ye geçti. İztuzu Plajı da, iki hafta sonra, yıllığı 300 bin liraya Dalyan Belediyesi’ne devredildi.

Bu kararın iptali için Köyceğiz-Dalyan Çevre Koruma Birliği adına birlik başkanı ve Köyceğiz Belediye Başkanı CHP'li Salih Erbay, Muğla İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Muğla İdare Mahkemesi davayı reddetti. Konu Danıştay'a taşındı. Danıştay 13'ncü Dairesi dosyayı esastan inceleyip 18 Ekim 2010 tarihinde Muğla İdare Mahkemesi'nin kararını bozarak, İztuzu Plajı'nın Dalyan Belediyesi tarafından işletilmesine ilişkin protokolün iptaline karar verdi.

Bu karar ile hukuki sürecin tamamlanmasının ardından ÖÇKK, Dalyan Belediye Başkanlığına bir yazı göndererek, plajın tahliyesini ve kendilerine teslimini istedi. Plajın devir protokolü bugün Dalyan Belediyesi'nde yapıldı. İztuzu Plajı'nın işletme hakkını devralan ÖÇKK, bu hakkı ihale ya da pazarlık yoluyla verebilecek.

“Yasal hakkımızı kullanırız”
Dalyan’ın CHP’li Belediye Başkanı Arif Sarı, karara saygılı olduklarını belirtti. Sarı, davayı açan Köyceğiz Belediye Başkanı Salih Erbay'a yüklenerek, “Onun açtığı davadan dolayı bu duruma geldik. Plajı geçen yıl elimizden alacaklardı ama açtığımız 'tehiri icra' ile bir yıl boyunca iadeyi durdurmaya çalıştık. Yeni karar doğrultusunda da haklı durumdayken haksız duruma düşmemek için belediye meclisimizi toplayıp devretme kararı aldık. İki yıldan bu yana koruma kullanma dengesi gözetilerek burayı bu duruma getirdik. 1988'de plajın irtifak hakkı ÖÇKK'ya verildiği için ücret ödeyerek burayı işletiyorduk. Bugün itibariyle yetkiyi devrettik. ÖÇKK eğer burayı ihaleye çıkartıp bir x belediyeye, kurum veya şahısa işletmeye verdiği taktirde biz de yasal hakkımızı kullanacağız. Bu yerin tekrar bize tahsis edilmesinin yolunu arayacağız. Bunun için hangi yasal kurum gerekiyorsa oraya başvuracağız. Hukukçularımız konuyu inceliyor” dedi.

“İhaleye sıcak bakmıyoruz”
ÖÇKK Başkanı Ahmet Özyanık yasalar karşısında yapacakları hiçbir şey olmadığını ve karara saygılı olduklarını belirtti. Dalyan Belediyesi ile yapılan sözleşmenin iptal olduğunu kaydeden Özyanık, plajın sorumluluk ve tasarruf yetkisinin artık kendilerinde olduğunu söyledi. Burayı ticari bir işletme olarak görmediklerini, görmek de istemediklerini kaydeden Özyanık, “Burayı ihaleye çıkarsak, değerinin 5-6 kat daha fazlasını verecek mutlaka çıkacaktır. Fakat deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanı olması ve ziyaretçi akınına uğraması çok daha önemli. İhaleyi alacak kişinin geri kalan bölgeleri de kazanmak adına yanlış yapacağını gözönünde bulundurarak ve bunun bölgeye daha büyük sıkıntılar yaşatacağını düşünerek, ihaleye sıcak bakmıyoruz” dedi.

“Zor durumda kaldık”
Rekabetin bölgeye iyi şeyler getirmeyeceğini ifade eden Özyanık, “Şimdi biz istesek yine bu bölgeyi Dalyan Belediyesi'nin işletmeciliğine verebiliriz. Fakat bunu yaparsak Köyceğiz Belediyesi ile Dalyan Belediyesi arasında rekabeti kızıştırmış oluruz. Dengeyi de korumak zorundayız. Bir başka kuruma versek, bu kez Dalyan Belediyesi ile bu kurum arasında sorun çıkacak. Çünkü Dalyan Belediyesi sınırları içindeki bir yeri, bir başka kurumun işletmesi yanlış olur. Gerçekten çok zor durumda kaldık ve büyük bir çıkmaza girdik” dedi.

“Toplantı yapacağım”
Başka bir düşünceleri olduğunu kaydeden Özyanık, “Kurumuza ait başka yerlerde olduğu gibi burası için de dönemsel ve bireysel kullanım taleplerini değerlendireceğiz. Turizm sezonu başlayıncaya kadar bölgeyi biz koruyacağız. Temiz tutacağız. Bununla ilgili bakım ve temizlik tedarikine başladık. İkinci aşamada işletme konusunda toplum tarafından kabul edilecek hukuka uygun işletme sistemi hangisiyse onu devreye koyacağız. Kendimiz mecbur kalmadıkça burayı işletmeyi düşünmüyoruz. Dalyanlılar plaja, bizim oradaki çalışmalarımıza ve Caretta Caretta'lara sürekli sahip çıktı. Bu nedenle de en kısa zamanda Dalyan'a giderek oradaki işletmeciler ve halk ile toplantılar yapacağım. Bu problemi birlikte çözmek isteyeceğim. Çünkü Dalyan'a gelen turistlerin de buradan istifade etmesi gerekiyor. Önemli olan para kazanmak değil doğayı en iyi şekilde korumak” dedi.

Bu haber toplam 970 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.