1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. İşte dolardaki ani yükselişin nedeni
İşte dolardaki ani yükselişin nedeni

İşte dolardaki ani yükselişin nedeni

Dolar kurunda yaşanan ani değişiklik İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın Ocak ayı meclis toplantısında gündeme geldi. Prof. Dr. Oral Erdoğan, dolar kurundaki dengesizliğin nedenlerini açıkladı.

A+A-

Yaşar Özer / Vira Haber

Dün akşam piyasalar kapandığında 1 dolar 3.88 liraya tekabül ederken, kur bir anda 3.96 seviyelerine çıkmıştı. Bugün ise 3.76 liraya kadar geriledi. Dolarda yaşanan bu ani değişiklik, bugün yapılan Deniz Ticaret Odası Meclis toplantısına da konu oldu. Toplantıda konuşan Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, kurdaki dalgalanmaları yorumladı.

Oral Erdoğan yaptığı değerlendirmede, “Son bir yılda doların değeri liraya göre yüzde 25 oranında arttı. Bu oranda bir artış, kriz dediğimiz dönemlerde çok daha kısa sürede olur. Bizim yaşadığımız ise serbest piyasa ortamında paramızın değerinin düşmesi. Bunun arkasında politik, mali, asgari ve insanların paraya yönelik davranışı gibi faktörler var. Son dönemde manipülasyon, kasıtlı saldırı ve spekülasyon denilen, sözle piyasayı yönlendirici eylemler oldu. Dün akşam piyasa 3.88 ile kapanıyor. Sonrasında ise aynı akşam 3.96 seviyesine çıkıyor. Piyasalar kapalı. Peki neresi var? Resmi piyasa olarak Londra var. Dolar, Londra’da hızla yukarı çıkıyor. Beni arayanlar oldu, ben de bu artışın bir limiti olacağını söyledim. Londra piyasasında hakim olan bazı kurumların bazı işlemler yaptıklarını gözlemledik” ifadelerini kullandı.

dolar-grafik.jpg
Dolar TL grafiği

"Türkiye’de dün akşam kriz vardı da bugün mü bitti?"

Doların 3.96 seviyesine çıktığını gören bazı yerli yatırımcıların, “risk almayayım, hemen dolar alayım” diye düşündüğünü belirten Erdoğan, “Dolar şu anda 3.78’e kadar geriledi. Türkiye’de dün akşam kriz vardı da bugün mü bitti? Ben burada birinci derecede manipülatif hareketler olduğunu düşünüyorum” dedi.

Şu anda dolar için 3.60 ila 3.70 arasındaki seviyelerin makul olduğunu kaydeden Erdoğan, “Çok ciddi bir kur savaşında bize kötülük yapanlara karşı bir başarı kazanma şansı yakaladık. Bunu artıya çevirmemiz lazım. Hem Merkez Bankası’nın, hem kamu kurumlarının, hem de odaların ciddi bir cephe oluşturması gerekiyor. Doların değerinin bu seviyelerde kalması gerekiyor” diye konuştu.

Türkiye’de resesyon (ekonomide durgunluk) olduğunu söyleyen Erdoğan, 2017 yılının ilk 6 ayında Türkiye ekonomisinin biraz sıkıntılı olacağını da sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 4435 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.