1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İzmir'e "mavi taksi" önerisi
İzmir'e "mavi taksi" önerisi

İzmir'e "mavi taksi" önerisi

Kente özgü turistik taksi projesini gündeme getiren İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş , "Taksiler sarı yerine mavi renk olabilir" dedi

A+A-

Kente özgü turistik taksi projesini gündeme getiren İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş , "Taksiler sarı yerine mavi renk olabilir" dedi

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş (solda) ile İTO Meclis Başkanı Necip Kalkan (sağda), İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na odanın 125. yılı anısına yaptırılan duvar saati hediye etti.

İzmir Ticaret OdasıBaşkanı Ekrem Demirtaş, önceki gün yapılan ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da katıldığı toplantıda, İzmir'e özgü turistik taksi projesini gündeme getirdi. İzmir Kalkınma Ajansı'nın araştırmasından İzmir'in renginin 'mavi' olarak çıktığını belirten Demirtaş, taksilerin de sarı yerine mavi renkli olabileceğini söyledi. Tasarımı ve modeli İzmir'e özgü taksiler olması gerektiğini kaydeden Demirtaş, "Nasıl Londra'ya özgü klimalı taksi varsa, 4-5 kişinin rahatlıkla bineceği mavi renkli taksiler olmalı" dedi.

"Biz hazırız"
Bu proje için ne gerekiyorsa İTO olarak yapmaya hazır olduklarını ifade eden Ekrem Demirtaş, "Biz daha önce de proje hazırlamıştık. Fiat'a araba bile yaptırmıştık. Ancak firma daha sonra arabayı üretmekten vazgeçti. Bu projeyi yeniden hayata geçirebiliriz. Bu noktada yerel yönetimin kararı önemli. İzmir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nden destek çıkarsa çok kolay yol alırız. Arabaları ürettirecek firmayı buluruz. Taksiciler için düşük faizli kredi konusu sorun olmaz. Yeter ki, kentimiz farklı bir ürün, mavi taksiye kavuşsun" diye konuştu. Proje için hükümet desteğini de alabileceklerini vurgulayan Demirtaş, "Başbakanımız Tayyip Erdoğan Fenerbahçeli. Ben Galatasaraylıyım ama gerekiyorsa mavi renkli İzmir taksilerine sarı bir bant çekeriz" şeklinde konuştu.

Vekillik Sinyali
Öte yandan İTO Meclis Başkanı Necip Kalkan, toplantıda oda yönetim organlarında görev alan kişilerin milletvekilliği adaylığı için 18 Mart'a kadar istifa etmesi gerektiğini belirten TOBB'un yazısını okudu. Kalkan, "Kim düşünüyorsa hayırlı uğurlu olsun. Başta bana uğurlu olsun" dedi. Kalkan'ın bu sözleri, milletvekilliği adaylığı için önümüzdeki günlerde istifa edeceği şeklinde yorumlandı.

Celil Anık: Kimi bindireceğiz?
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, Demirtaş'ın İzmir'e özgü ve mavi renkli taksi önerisinin güzel olduğunu belirterek, "Bu konuyu kimi zaman İTO Başkanı ile görüşüyoruz. Ancak bir de Türkiye'nin ekonomik gerçekleri var. 4-5 kişilik taksinin maliyeti çok yüksek. Benzin, mazot pahalı. Bu araçlara kimi bindireceğiz? Yazın 4 ay kruvaziyer gemileri geliyor. Sonra ne olacak? Ayrıca büyük taksiler için İzmir'in sokakları dar, durak sıkıntısı var. Biz zaten yaptığımız çalışmarla taksileri daha fazla geliştirmeye çalışıyoruz" dedi.

"UKOME'nun kararıyla olur"
İzmir Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şube Müdürlüğü yetkilileri ise, ticari taksilerin renginin sarı olarak seçilmesinin İl Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) kararı doğrultusunda olduğunu, yeni bir kararla taksi renklerinin değiştirilebileceğini söyledi.

509 bin turist gelecek
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, toplantıda yaptığı konuşmada, ayrıca başta kruvaziyer turizmi ve liman olmak üzere, Kocaoğlu'ndan destek beklediklerini ifade ederek, bir Yunan ve bir Amerikan kruvaziyer şirketinin İzmir'i rotasına aldığını, 2011 için yapılması kesinleşen sefer sayısının 246'ya, gelecek yolcu sayısının da 509 bine ulaştığını açıkladı. Demirtaş, "Kruvaziyer limanı konusunda acele etmeliyiz. Tur otobüsleri artmalı. Faytonların durumu İzmir'e yakışmıyor. Kadifekale Agora arasına teleferik şart. Bunu yapıp işletmeye talibiz. Taramadan çıkacak çamurla Körfez'e ada yapılabilir. Ay yıldız yapalım diye bir fikir var. Çok da güzel olabilir" diye konuştu.

EXPO konusunda uyardı
EXPO 2020'ye talip olan şehirlerin güçlü olduğunu ve bu konuda temkinli hareket edilmesi gerektiğini belirten Ekrem Demirtaş, EXPO'ya aday olmayı planlayan Brezilya'nın Sao Paulo şehri ile EXPO 2015'in ev sahibi olan Milano'nun kardeş şehir olduklarına dikkat çekti. Demirtaş, "Çok ciddi rakipler var. EXPO 2015'te çalışmaları odamız öncülüğünde kurulan bir icra kurulu vasıtasıyla yürütmüştük. Şimdi ise İzmir Kalkınma Ajansı'nın ekibiyle çalışmalar yürütülüyor. Umarız başarılı olurlar. Ancak burada katılımcı bir yönetim biçimiyle ve güç birleştirilerek bu çalışma yürütülmeli. Devlet kurumları ile yola çıkarsak, özel girişimimizi, odaları, sivil toplumu dışlarsak aynı kaderi paylaşırız" dedi.

Yeni Asır

Bu haber toplam 1034 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.