1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Karadeniz'i karış karış arayacaklar
Karadeniz'i karış karış arayacaklar

Karadeniz'i karış karış arayacaklar

ABD’li Exxon Mobil ve Rus Rosneft şirketleri, Karadeniz’de petrol ve doğalgaz arama çalışmaları için anlaşma imzaladı.

A+A-

ABD’li Exxon Mobil ve Rus Rosneft şirketleri, Karadeniz’de petrol ve doğalgaz arama çalışmaları için anlaşma imzaladı.

Dünya Ekonomik Forumu'nun gerçekleştirildiği Davos'tan enerji alanında büyük bir işbirliği haberi geldi. ABD'li petrol devi Exxon Mobil ve Rus devlet petrol şirketi Rosneft, Karadeniz'de petrol ve doğalgaz arama çalışmaları için anlaşma imzaladı.

İki şirket arasındaki anlaşmayı Exxon Mobil Başkanı ve CEO'su Rex Tillerson ile Rosneft Başkanı ve Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Şeçin imzalarken, anlaşma İsviçre'nin Davos kasabasındaki Dünya Ekonomik Forumu'nda duyuruldu. Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Seçin Rosneft ve ExxonMobil arasında yapılan anlaşmanın Rusya'daki yatırım ortamının iyileştiğini gösterdiğini belirtti.

Dünyanın önde gelen petrol şirketi ExxonMobil'in CEO'su Rex Tillerson da, anlaşmayla Karadeniz'e 1 milyar dolardan fazla yatırım yapacaklarını açıkladı.

Tillerson, keşif aşamasında ortaklığın yüzde 50-50 geliştirme aşamasında ise Rosneft lehine yüzde 66-33 olabileceğini açıkladı.

Anlaşma Exxon Mobil'in Rus kaynaklarına girişini ve Rusya'nın Exxon Mobil'in teknolojisini kullanmasına fırsat yaratıyor. İki şirket bu anlaşmayla Rusya'nın Karadeniz'deki karasularında 11 bin 200 kilometrelik alanda petrol ve doğalgaz arama çalışmaları yürütecek.

TPAO Karadeniz’e 4 milyar dolar yatırdı
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Karadeniz'de 1970'li yıllardan bugüne kadar 4 milyar dolarlık arama yatırımı yaptı.

Dünyanın en büyük petrol arama platformlarından biri olan Leiv Eiriksson Karadeniz'de derin deniz sondajları yapıyor.

TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal Karadeniz'de ümitli oldukları yerlerde petrol veya doğalgaz bulunması halinde Türkiye'nin 40 yıllık enerji ihtiyacının karşılanmış olacağını ifade etmişti. Uysal, ''Karadeniz'de 10 milyar varil üretilebilir petrol, 3 trilyon metreküp de üretilebilir doğal gaz olduğunu düşünüyoruz'' demişti.

Bu haber toplam 811 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.