1. HABERLER

  2. ENERJİ

  3. Katar'dan Akdeniz'deki sismik aramalarda iş birliği önerisi
Katar'dan Akdeniz'deki sismik aramalarda iş birliği önerisi

Katar'dan Akdeniz'deki sismik aramalarda iş birliği önerisi

Katarlı enerji kuruluşu Yönetim Kurulu Başkanı Al-Attiyah, ‘Türkiye de Akdeniz'de doğalgaz  aramaları yapıyor ama bu konudaki tecrübesi kısıtlı. Türkiye'nin gaz aradığı  lokasyonlar çok iyi o yüzden gaz keşfedebileceğini düşünüyorum.’ dedi.

A+A-

Katar merkezli Uluslararası Enerji  ve Sürdürülebilir Gelişme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bin Hamad  Al-Attiyah, Katar'ın Akdeniz ve Kıbrıs'ta birçok uluslararası şirketle doğalgaz  aramalarında iş birliği yaptığını belirterek, "Türkiye de Akdeniz'de doğalgaz  aramaları yapıyor ama bu konudaki tecrübesi kısıtlı. Türkiye'nin gaz aradığı  lokasyonlar çok iyi o yüzden gaz keşfedebileceğini düşünüyorum." dedi.

Qatar Petrol'ün, gaz aramalarında Türkiye ile partner olmaktan  mutluluk duyacağını söyleyen Katar merkezli Uluslararası Enerji  ve Sürdürülebilir Gelişme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bin Hamad  Al-Attiyah, "Burası büyük bir bölge ve Türkiye de  burada önemli bir rol oynayabilir." ifadesini kullandı.

Katar'da daha önce Başbakan Yardımcılığı ve Enerji Bakanlığı  görevlerinde de bulunan Attiyah, Türkiye-Katar ilişkileri ve iki ülke arasındaki  potansiyel iş birliklerini değerlendirdi.

Attiyah,  Türkiye ile Katar'ın çok yakın ilişkileri olduğunu dile  getirerek, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır'ın, 5  Haziran'da Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleri ve ekonomik abluka  uygulamaları sonrasında Türkiye'nin gösterdiği desteğin hiçbir zaman  unutulmayacağını söyledi.

Attiyah, söz konusu ablukayla bu ülkelerin Körfez Arap Ülkeleri İş  Birliği Konseyi'ne zarar verdiklerini ve bölgedeki yapıyı olumsuz etkilediklerini  ifade etti.

"Bu ablukayla bizim tamamen batacağımızı sandılar." diyen Attiyah,  finansal sistemlerini korumak için önlemler aldıklarını anlattı.

Attiyah, bu ülkelerin, Katar'ın finansal sisteminin ve yerli para  biriminin çökeceğine ilişkin söylentiler yaydığını belirterek, "İnsanların,  parasını ülke dışına çıkarmasını istediler ama biz de önlemler aldık. Bütün  bankalar ve yerli döviz büroları doları Dubai'den alıyordu. Şimdi, Dubai yerine  Hong Kong ve dünyanın başka bölgelerinden getiriyorlar çünkü bize döviz sıkıntısı  yaşatabilirlerdi. Bizim ekonomimiz çok güçlü o yüzden de başarısız oldular." diye  konuştu.

"TÜRKİYE, AKDENİZ'DE ÖNEMLİ BİR ROL OYNAYABİLİR"

Attiyah, Katar'ın Akdeniz ve Kıbrıs'ta ExxonMobil ve bazı uluslararası  şirketlerle doğalgaz aradığına işaret ederek, "Türkiye de Akdeniz'de doğalgaz  aramaları yapıyor ama bu konudaki tecrübesi kısıtlı. Türkiye'nin gaz aradığı  lokasyonlar çok iyi o yüzden gaz keşfedebileceğini düşünüyorum. Qatar Petrol, gaz  aramalarında Türkiye ile partner olmaktan mutlu olacaktır. Burası büyük bir bölge  ve Türkiye de burada önemli bir rol oynayabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin Katar'ın önemli müttefiklerinden biri olduğunu vurgulayan  Attiyah, "Bu nedenle Katar'ın ilk önceliği Türkiye. İki ülke arasındaki ticaret  hacmi de oldukça iyi durumda. Katar'a karşı abluka uygulayan bu ülkelere bir daha  hiçbir zaman güvenemeyeceğiz. O yüzden bu ülkelerden herhangi bir ürün  tedariğimiz olmayacak. Türkiye, bizim ticaretimizde en büyük paya sahip oluyor.  Ben, Katar ve Türkiye'nin üçüncü ülkelerde de farklı sektörlerde yatırım  yapabileceğini düşünüyorum." dedi.

KATAR, TEKSAS'TA KAYA GAZINDAN LNG ÜRETECEK

Attiyah, Katar'ın dünyadaki en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz  ihracatçısı olduğunu belirtti. Katar'ın petrole kıyasla daha fazla doğalgaz rezervi bulunduğunu dile  getiren Attiyah, şunları kaydetti:

"Katar, yıllık 77 milyon ton olan doğalgaz üretimini 100 milyon tona  çıkarma kararı aldı. Önümüzdeki dönemde Çin ve Hindistan'dan büyük bir talep  olacağını öngörüyoruz. Ayrıca, Asya, Ortadoğu ve Afrika'dan da talep büyüyecek. O  yüzden, üretimi artırarak hem mevcut hem de yeni müşterileri destekleyebileceğiz.  Bu üretim artışının bir kısmı yerli üretimden sağlanacak. Diğer kısmı ise  ExxonMobil ile Teksas'ta 1,3 milyar dolara inşa ettiğimiz LNG terminalinden  karşılanacak. Aslında terminalin inşasını tamamladık ama Amerika'daki kaya gazı  devrimi sebebiyle fiyatlar düştü ve biz de ulaşım masraflarını karşılayamadık.  Amerika'ya Katar'dan LNG kargosu göndermek amacıyla yapmıştık ama hiç kargo  gitmedi. ExxonMobil ile 'ne yapmalıyız?' diye konuştuk. Böylece, bu terminalde  kaya gazından LNG üretmeye karar verdik. Burada birkaç yüz milyon dolar daha ek  yatırım yaparak tesisi dönüştüreceğiz. Burası, bir gazlaştırma tesisinden  sıvılaştırma tesisine dönüşecek. Amerika'daki üretimimize 5 yıl içinde başlayarak  bu terminalden en geç 2023'te LNG ihraç etmeyi planlıyoruz. Burada üretilecek  LNG, Latin Amerika ve Avrupa'ya gidecek, Katar'dan çıkacak LNG kargoları ise  Asya, Afrika ve Ortadoğu'ya ihraç edilecek."

Attiyah, Pakistan ve Bangladeş ile de LNG ihracatı anlaşmaları  imzaladıklarını ifade ederek, bu ülkelerde artan nüfus ve enerji kısıntısı  sebebiyle LNG'ye talebin daha fazla olacağını vurguladı.

Katar'ın LNG'de en esnek ve uygun fiyatları sağlayabildiğini savunan  Attiyah, şu an LNG tedariği için Sri Lanka, Filipinler ve bazı Afrika ülkeleriyle  de görüşmeler yaptıklarını bildirdi.

Vira Haber

Bu haber toplam 3127 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.