1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kıran, Sektörel Ekonomi Şurası’nda sorunları anlattı
Kıran, Sektörel Ekonomi Şurası’nda sorunları anlattı

Kıran, Sektörel Ekonomi Şurası’nda sorunları anlattı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası toplandı.​ 7 Bakan’ın katıldığı toplantıda Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı  Tamer Kıran, denizcilik sektörünün sorunlarını bakanlara anlattı.

A+A-

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası toplandı.​ Toplantıda aralarında Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB başkan Yardımcısı Tamer Kıran’ın da bulunduğu 61 sektör meclisi temsilcileri söz alarak, sektör sorunlarını ve çözüm önerilerini sundu. Şuraya bine yakın iş insanı katıldı.

Şura’nın açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu; sektör meclislerinin kendi alanlarında öne çıkan sorunları ve çözüm önerilerini biraraya getirdiğini belirterek, “Bu çalışmalar kamu-özel sektör işbirliğine çok önemli bir ivme kazandıracak” dedi. Son dönemde ekonomide istihdam maliyetlerini düşüren ve piyasayı hareketlendirecek çok önemli adımlar atıldığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, son 2-3 ayda kurda ve faizde olumlu gelişmeler yaşandığını hatırlattı. TOBB Başkanı, Bakanların icracı ve reformcu çalışma tarzlarının sonuç almada etkili olacağını anlattı.

TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirilen Şuraya, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile diğer bakanlıkların bakan yardımcıları, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Tamer Kıran ile 61 sektör meclisi temsilcileri söz alarak sektör sorunlarını ve çözüm önerilerini sundu.

 ‘Bankalarımızın devreye girmesi gerek’

Bine yakın iş insanının katıldığı Şura'da konuşan İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran, denizcilikle ilgili yaşanan sorunlara dikkat çekerek çözüm önerilerinde bulundu. Yabancı bankaların Türk tersanelerinin teminat mektuplarını kabul etmeme sorunu devam ettiğini kaydeden Kıran, “Bunun siyasi bir karar olduğu çok net ortadadır. Bununla ilgili bankalarımızın devreye girip gücü yerinde olan tersanelerimizin teminat mektuplarının kabulü için gerekli aracılığı göstermeleri gerekmektedir” dedi.

Çevre Kanunu kapsamında uygulanan idari para cezalarına değinerek çözüm önerilerinde bulunan Kıran, “Çevre kanunundaki idari para cezaları bir önceki yıla göre 16.5 kat arttırılmıştır. Bu çok ciddi iş kaybına sebep olmaktadır. Şu anda İstanbul’da yakıt için ikmal yapan gemiler bu ikmallerden vazgeçmişlerdir. Çok ciddi ticari kaybımız söz konusudur. Bununla ilgili çözüm önerimizde bir önceki yıl olan cezaların üzerine yeniden değerleme oranında fark getirilerek oradan devam etmesidir” diye konuştu.

SEKA Taşucu Limanı özelleştirilmeli

SEKA Taşucu Limanı’nın özelleştirilmesi konusuna ilişkin de konuşan Kıran, “SEKA Taşucu Limanı’nın 25 yıldır özelleştirilmesi yapılamamıştır. Bu hayata geçirilirse hem bir kaynak yaratacak hem de Mersin Bölgesi’nin ve ona bağlı hinterlandın daha rekabetçi bir şekilde dünyaya açılmasını sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Marinaların artışları Bakanlığın işletme belgesi üzerinden yapılmalı

Kıran, marinaların Milli Emlak’ın talep ettiği kira artışlarıyla ilgili olarak da şöyle konuştu: “Marinalarda Milli Emlak’ın talep ettiği kira artışları artık ödenemez bir hal almıştır. Hiçbir sorunu olmayan marinaları bir anda içinden çıkılmaz bir duruma sokmuştur. Bununla ilgili olarak da teklifimiz kira artışlarının bu marinaların sahip olduğu bağlama kapasitelerinin üzerinden yapılmasıdır. Bu bağlama kapasiteleri Turizm Bakanlığının verdiği işletme belgesinde net bir şekilde yazmaktadır. Dolayısıyla da çok rahat bir şekilde tespit edilebilir.”

Türk Koster Filosu’na ilişkin ise Kıran, “24 Haziran seçimlerinden önce açıklanan 143 büyük projeden bir tanesi olan Türk Koster Filosu’nun yenilemesi artık zaruri bir hal almıştır” dedi.

Acentelerimizin döviz kazandıran faaliyetleri faydalıdır

Kıran son olarak da acentelerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. Yabancı bayraklı gemilere ve yurt dışına sefer yapan Türk bayraklı gemilere hizmet veren acentelerin getirdikleri dövizlerin döviz kazandırıcı faaliyet olarak sayılmamasını eleştirerek, “Bu acentelerimizde bu döviz kazandıran faaliyetler neticesinde elde edebilecekleri faydalar vardır” sözlerini kullandı.

tobb-001.jpg

tobb1-001.jpg

tobb2-001.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 14202 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.