1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Küresel Isınma Finlandiya’nın yararına
Küresel Isınma Finlandiya’nın yararına

Küresel Isınma Finlandiya’nın yararına

Arktik’in (Kuzey Kutup Bölgesi) benzeri görülmemiş bir oranda eriyor olması, buzkıran gemi tedarikinde dünya lideri olan Finlandiya'ya fayda sağladı.

A+A-

Finlandiya Dış İşleri Bakanlığı Kuzey Amerika biriminde danışman olan Stefan Lindström "Eriyen buzlar nedeniyle buzkıranlara artık ihtiyacımız kalmadığını düşünebilirsiniz, ama gerçek bunun tam aksi yönde" dedi.

Buz seviyeleri bu kış en düşük seviyelere inerek rekor kırdı. Buna göre, bazı Arktik izleme istasyonları normalin 9 santigrat derece üzerinde sıcaklık kaydetti ve bu seneki buz örtüsü de en düşük buz örtüsünün görüldüğü 2015 senesindekinden bile daha azdı. Bu durum elbette kutup ayıları ve deniz seviyesine yakın olan adalarda yaşayan insanlar için kötü; fakat daralan buz örtüsü kuzey ülkelerinde yeni fırsatlar ortaya çıkarıyor. Açık deniz petrol ve gaz sondaj makineleri, ham petrol ve LNG tankerleri, yük gemileri, araştırmacılar ve ordular, eriyen buzullar nedeniyle daha erişilebilir hale gelen kuzeye baskı yapıyorlar. Fakat buzların erimesi buzkıranlara olan ihtiyacı ortadan kaldırmıyor.

Müşterileri arasında uluslararası petrol ve gaz şirketleri ile birçok sahil güvenliğin de bulunduğu Finlandiyalı bir gemi dizayn ve mühendislik şirketinin gelirlerinin, geçtiğimiz yıl sıvılaştırılmış doğal gaz taşıyabilen buzkıran gemilerin dizayn edilmesine yardımcı olduktan sonra yüzde 40 artarak 14 milyon Euro’ya ulaştığı belirtiliyor.

Her ne kadar Finlandiya’nın Arktik Okyanusu’na kıyısı olmasa da, buzkıran yapımında çok fazla deneyimi bulunuyor. Bugünkü küresel buzkıran filosunun yaklaşık yüzde 60’ı Finlandiya’da dizayn edilmiş olup, gelecek yıllarda satışların daha da artması bekleniyor.

Washington’da bulunan Wilson Merkezi’nin son raporunda belirtildiğine göre, modern buzkıranlar Kuzey Denizi Rotasına erişimi kolaylaştıracak; Kuzey Denizi Rotası, Süveyş Kanalı yoluyla olan geleneksel rota ile kıyaslandığında  Avrupa’dan Asya Pasifik bölgesine olan mesafeyi yüzde 40 oranında azaltıyor. Bu rotanın hidrokarbon gelişiminde bir kabarmaya da yol açacağı bildiriliyor.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2626 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.