1. HABERLER

  2. YAT

  3. Lüks yat üreticileri hedef büyüttü
Lüks yat üreticileri hedef büyüttü

Lüks yat üreticileri hedef büyüttü

Krallara, uluslararası şirketlerin CEO’larına ve Avrupalı iş dünyasından önemli isimlere yaptığı yatlarla adından söz ettiren Antalya Serbest Bölgesi (ASB), küresel krizin etkilerinin azaldığı Avrupa’dan gelen yeni siparişler ile umutlandı.

A+A-

Antalya Serbest Bölge işleticisi AŞ (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, halen Türk ve uluslararası sermayeli 110 firmanın faaliyet gösterdiği ASB’de yat üretiminin 2000’li yıllarda başladığını belirterek, “Lüks yat üretiminde ihtisas bölgesi olduk. ASB’deki firmaların yüzde 65’i lüks yat üretimi, bakım ve onarımı ile uğraşıyor. Burada BAE’den El-Sabah ailesi, Suzuki firmasının üst düzey yöneticisi, dünyaca ünlü Formula 1 pilotu David Coulthard, Fenerbahçe’de de oynayan Alman milli takımının eski kalecisi Toni Schumacher, İngiliz ve Alman süpermarketler zinciri patronları ile ABD’de yat üreten Genmar Holding için çeşitli boylarda ultra lüks yatlar yapıldı. Almanya ve İngiltere’den Türk asıllı işadamları ile Avrupa sosyetesinin tanınmış isimlerine de lüks yat üretildi” diye konuştu. Yeni yılda da yine isimleri gizli tutulan Arap ve Avrupalı çok önemli ismin yat siparişi verdiğini kaydeden Gürses, “Geçen yıl güçlü yatırımcılar ASB’de faaliyete başladı. Bu firmalardan Vosmarin’in 46 ve 60 metre uzunluğunda çelik gövdeli 2 lüks yat projesi var. Hollanda sermayeli Damen de faaliyete geçti. Muayra Marketing Yatçılık da 50 metrelik çelik gövdeli lüks yat üretecek” dedi. 2000-2013 döneminde 243 lüks yatın üretildiği ASB’de halen 46- 60 metre arası lüks yat projelerinin hızla ilerlediğini ifade eden Gürses, “Kompozit yat yapımı artık çelik gövdeye dönüşüyor. ASB krizden kurtulan Avrupa iş dünyası başta olmak üzere dünyada cazibe merkezi olmaya başladı” diye konuştu.


Geçen yıl ticaret hacimlerinin yüzde 20 arttarak 902 milyon dolara ulaştığını aktaran Gürses, “Bu yıl talep ettiğimiz yeni yatırım alanları hayata geçerse 1 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşırız” dedi.

Lüks yat üretiminin ve rıhtım kapasitesinin artırılması için balıkçı barınağının ASB Liman’ından taşınması gerektiğini belirten Gürses, “Lüks teknelerin denize indirilmesinde sıkıntı var. Rıhtım kapasitesi yetersiz, artırılmalı. Yat bağlayacak yer yok. ASB Limanı’ndaki balıkçılar buradan acilen çıkmalı. Bu sorunlar yeni sezonun başlayacağı haziran ayına kadar çözülmeli. Barınağın taşınmasının uzaması lüks yat sektörünün önünü tıkıyor” diye konuştu.

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1829 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.