1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Merkez Bankası Başkanı belli oldu
Merkez Bankası Başkanı belli oldu

Merkez Bankası Başkanı belli oldu

Merkez Bankası’nda Durmuş Yılmaz dönemi kapandı, Erdem Başçı Merkez Bankası yeni Başkanı oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün atamayı onaylamasının ardından Merkez Bankası’nda Erdem Başçı başkanlığa getirildi.

A+A-

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın TED Ankara Koleji’nden arkadaşı olan Başçı, daha önce bir süre Babacan’ın danışmanlığını yapmış, ardından ‘Erdem Başçı’ ismi 2006’da yaşanan atama kriziyle gündeme gelmişti.

Başçı, ekonomi çevrelerinde sürpriz olarak değerlendirilmeyen bu atama öncesinde, 11 Aralık 2010 tarihinde Merkez Bankası’nın ‘düşük faiz-yüksek munzam karşılıklar’ politikasını uygulamaya başladığını açıklayarak yatırımcıları şaşırtmış, bu çıkış Başçı’nın Merkez’deki etkinliğinini artırdığı şeklinde yorumlanmıştı.

5 yıl sonra atandı

Erdem Başçı ismi bundan 5 yıl önce, 2006 yılında yaşanan Merkez Bankası başkanlığıyla ilgili ‘atama krizi’nde duyulmuştu. O dönemde 40 yaşında olan Başçı,  Erdoğan tarafından Merkez Bankası başkanlığına aday gösterilmişti. Başçı, hükümetle Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer arasında yaşanan veto polemiği nedeniyle, Süreyya Sergengeçti’den sonra kısa bir süre Merkez Bankası Başkanlığı’na vekalet etti.

Başkanlık için vekalet Başçı’ya verilirken, Başçı’nın kendisi gibi ekonomist olan ve bir ekonomik danışmanlık şirketi bulunan eşi Sıdıka Başçı da çok konuşulmuştu.

Sıdıka Hanım’ın türbanlı oluşu tartışma yaratırken, Başçı’nın kararnamesinin Köşk’ten dönmesi de türbana bağlanmıştı. Ancak Sezer, daha sonra yine eşi türbanlı olan Durmuş Yılmaz’ı bu göreve atamıştı.
 

Bu haber toplam 1269 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.