1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), beklendiği gibi faiz koridorunun üst bandını 0.25 puan indirdi, politika faizine ise dokunmadı.

A+A-

Para Piyasaları Kurulu (PPK) toplantısının ardından Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. PPK’nın ardından yapılan açıklamada, faiz koridorunun üst bandı olarak bilinen “marjinal fonlama oranı”nın yüzde 8.50’dan yüzde 8.25’e indirildiği belirtildi.

Açıklamada, koridorun alt bandı olan Merkez Bankası borçlanma faizinin yüzde 7.25 düzeyinde ve politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizinin de yüzde 7.5 düzeyinde sabit tutulduğu belirtildi.

Merkez Bankası, Mart’ta 13 ayın ardından ilk kez koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini 0.25 puanlık indirimle yüzde 10.50 düzeyine çekmiş, koridorun üst bandı Nisan’da da 0.50 puan indirmle yüzde 10.0’a ve Mayıs’ta da yüzde 9.50’ye ve Haziran’da yüzde 9.00’a gerilemişti. PPK marjinal fonlama faizini sonraki aylarda 0.25 puan indirdi.

‘Yakın dönem için riskler ötelendi ancak...'

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Merkez Bankası’nın faiz kararını değerlendirdi. Erkan, karar için “Kısa vade için durum olumlu. Bugün için konuşacak olursak TL'yi kontrol etmek gibi bir endişe yok. Fed beklentilerin ötesinde faiz artırımı yapmadığı sürece yüksek faizli para birimlerine olan ilgi devam eder. Yani, gelişmekte olan ülkelere olan dış finansman girişi şimdilik olumlu. Yakın dönem için riskler ötelendi, ancak küresel piyasada sonrası için risk var. Daha uzun vade için, faiz koridorunun daraltılması gerekliliğinden emin değiliz. Piyasa ABD'de Trump'ın seçilmesi ihtimalini beğenmiyor. Para politikasında hareket alanı olması gerektiğini düşünüyoruz.Bu noktada bizim beklentimiz; faiz indirimlerinde hareket alanının sonuna kadar kullanılacağı yönünde. Gecelik borç verme faizi  yüzde 7,75'e kadar düşürülüp, koridor en dar noktada simetrikleştikten sonra, hali hazırdaki 1 haftalık repo faizi yüzde 7,50 tek faiz olacaktır. Faizin o noktadan sonra daha fazla düşmesi için bir alan olduğunu düşünmüyoruz.” dedi.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1810 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.