1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Merkez tek faize doğru ilerliyor
Merkez tek faize doğru ilerliyor

Merkez tek faize doğru ilerliyor

TCMB ekonomist toplantısında üst bantta indirim alanının sınırlandığına dikkat çekilirken, sadeleşme sürecinde yüzde 7.5-8.5 arasında tek bir faize doğru ilerlendiği mesajı verildi.

A+A-

Bankacılar, Merkez Bankası’nın (TCMB) bugünkü ekonomist toplantısında üst bantta indirim alanının sınırlandığı, sadeleşme sürecinde yüzde 7.5-8.5 arasında, politika faizi ile ortalama fonlama maliyeti arasında bir yerde tek bir faize doğru ilerlendiği mesajının verildiğini söylediler.

TCMB dün Murat Çetinkaya başkanlığındaki ikinci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun üst bandında gerçekleştirdiği ve ölçülü olarak nitelendirdiği indirimlere Mayıs ayında da 50 baz puanla devam etmişti.

Önceki PPK metninde yer alan “geniş koridora duyulan ihtiyaç azaldı” söyleminin dün metinde yer almaması bankacılar tarafından “TCMB metnindeki en büyük değişiklik” sözleriyle yorumlanmış ve Fed’in adımlarına bağlı olarak önümüzdeki dönemde gerekmesi halinde faiz indirimlerini azaltmak ya da ara vermek için TCMB’nin kendisine alan yarattığını belirtmişlerdi.

Bankacılar bugün verilen mesajların tek faiz politikasına doğru ilerlendiği ve bu süreçte faiz koridorunun üst bandında indirim alanının sınırlandığı ve indirimlerin ortalama fonlama maliyetine etkisinin daha az olacağına dikkat çektiğini söylediler.

TCMB’nin bu yıl faiz koridorunun üst bandında gerçekleştirdiği toplam 125 baz puanlık indirim sonrası politika faizi yüzde 7.5, koridorun alt bandı yüzde 7.25, koridorunun üst bandını ise yüzde 9.50 seviyesinde bulunuyor.

Ortalama fonlama maliyeti  ise aynı dönemde 50 baz puan civarında düşüşle yüzde 8.45 civarında seyrediyor.

Bankacılar TCMB’nin üst bantta yaptığı her 50 puanlık indirimin ortalama fonlama maliyetine yaklaşık 20 baz puanlık bir etkisi olduğunu belirtiyorlar.

Bugünkü toplantıda TCMB’nin iki mesajı öne çıktığını belirten İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, “Birinci mesaj üst bantta indirim alanının artık daha sınırlı olduğu. İkinci mesaj ise sadeleştirme yol haritasının sonunda ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti ile 1 haftalık repo faizinin birbirine yakınlaşarak aynı seviyeye geleceği… Böylece sadeleştirme yol haritasının sonuna gelindiğinde TCMB fonlamada sadece haftalık repoyu kullanacak. Yani günün sonunda ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yüzde 7.5 ile yüzde 8.5 arasında olacak” dedi ve ekledi:

“Bu mesajlardan iki sonuç çıkarıyoruz. Birincisi önümüzdeki toplantılarda üst banttaki indirimler 25 baz puanla sınırlandırılabilir. Sadeleşmenin sonunda tüm fonlama yüzde 7.5-8.5 arasında oluşacak haftalık repodan yapılacak, bu durum yüzde 7.5 seviyesindeki haftalık repo faizinde bir artış olabileceği anlamına geliyor” dedi.

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya göreve geldiğinden sadece bir hafta sonra düzenlediği yılın ikinci enflasyon raporunda sadeleşme adımlarına devam edeceklerini, tek bir politika faizi ile daha dar ve simetrik bir faiz koridorunu hedeflediklerini zaten söylemişti.

“Biz tek politika faizine geçmediğimiz sürece para politikasına dair tartışmalar devam edecek” diyen Çetinkaya tek faizin hangi seviyede oluşacağına ilişkin nihai kararın ise ancak zamanla PPK tarafından verilebileceğini söylemişti.

Böylece bugün ilk kez TCMB’den bir yetkili basına kapalı olarak yapılan toplantıda önümüzdeki dönemde geçilmesi beklenen tek faize ilişkin rakamsal bir sinyal verdi. Bu sinyal yüzde 7.5-8.5 olarak şekillendi. Toplantıya katılan dört bankacı TCMB’nin bu mesajı açık bir şekilde verdiğini teyit etti.

Siyasilerin ise TCMB’den göstermelik yerine seri indirim talepleri devam ediyor.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2376 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.