1. HABERLER

  2. BİLGİSEL

  3. Okyanusun ortasında gizemli ada: Surtsey
Okyanusun ortasında gizemli ada: Surtsey

Okyanusun ortasında gizemli ada: Surtsey

İzlanda'ya bağlı volkanik ada Surtsey 1963 yılında oluştu. Sadece birkaç bilim insanının girme izni olduğu Surtsey Adası, turistler için yasak bir bölge olmasıyla biliniyor

A+A-

İzlanda'nın güney kıyısından yaklaşık 32 kilometre uzaklıkta yer alan eşsiz ada Surtsey, 3 yıl süren devasa volkanik patlamalardan sonra, 1963 yılında oluştu.

130 metre derinlikte okyanus tabanından başlayarak meydana gelen volkanik püskürmelerle meydana gelen Bu adanın ilgi çekici özelliği ise, adaya kimsenin girmesine izin verilmemesi.

Sadece bilimsel amaçlar için kullanılan Surtsey'de bilim insanları, ekosistemin insan etkisi olmadan nasıl oluştuğunu anlamaya çalışıyor. Bu nedenle adaya girmek yasak.

Öte yandan adaya giren bilim insanları da sıkı bir kontrolden geçiriliyor. Bilim insanlarının tek bir tohum ekmesine bile izin verilmiyor. 

Çünkü adanın oluştuğu ilk zamanlarda bilim insanları gizlice adaya domates tohumu ekmişti. Adada domatesler yetişmeye başlayınca işin aslı ortaya çıkmış ve araştırmaya gölge düşüreceğinden domatesler hemen ortadan kaldırılmıştı.

İnsan müdahalesi olmayınca da adada yetişen ilk bitki yosun oldu.Fulmar ve guillemot isimli kuş türleri ise adada yaşayan ilk hayvanlardı.

Yabancıların sadece hava taşıtlarıyla görebildiği Surtsey Adası şimdilerde bölgede sık sık görülen dalga ve rüzgâr erozyonu nedeniyle sürekli küçülüyor.

gizemli-ada.jpg

gizemli-ada1.jpg

gizemli-ada2.jpg

gizemli-ada3.jpg

gizemli-ada4.jpg

gizemli-ada5.jpg

gizemli-ada6.jpg

gizemli-ada7.jpg

gizemli-ada8.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 7753 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.