1. HABERLER

  2. ENERJİ

  3. Ortadoğu’da enerji oyunları!
Ortadoğu’da enerji oyunları!

Ortadoğu’da enerji oyunları!

Sabir, "Rosneft ile yaptığımız sözleşmelerden elde edeceğimiz gelirlerin 1 milyar dolarını Erbil'den Ceyhan Limanı'na doğalgaz taşıyacak boru hattının inşasına yatıracağız’’ dedi.

A+A-

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Finans ve Ekonomi Komitesi Başkanı İzzet Sabir, Rus enerji şirketi Rosneft'le yaptıkları sözleşmelerden elde edecekleri 1 milyar doları Türkiye'ye uzanacak doğalgaz boru hattının inşasına yatıracaklarını söyledi.

 Sabir, "Rosneft ile yaptığımız sözleşmelerden elde edeceğimiz gelirlerin 1 milyar dolarını Erbil'den Ceyhan Limanı'na doğalgaz taşıyacak boru hattının inşasına yatıracağız. Bu meblağ henüz ödenmedi ve bununla ilgili çalışmalar henüz başlamadı" dedi.

'ROSNEFT İLE SÖZLEŞMELERİN HACMİ 3 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE'

Öte yandan Sabir, Rosneft ile yapılan sözleşme paketinin hacminin 3 milyar doların üzerinde olduğunu kaydetti.

Sabir, "IKBY hükümeti ile Rosneft arasındaki sözleşme paketinin hacmi 3 milyar doların üzerinde. 1 milyar doları avans olarak alan IKBY hükümeti, bu meblağı Birleşik Arap Emirlikleri enerji şirketi Dana Gas'a olan borcunu ödemek için kullandı" ifadelerine yer verdi.

Rosneft ve IKBY, Şubat 2017'de petrol alımını öngören 3 yıllık sözleşme imzalamıştı.

Ayrıca haziranda St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'nda (SPIEF) bir araya gelen Rosneft ve IKBY yetkilileri, enerji kaynaklarının keşfi ve çıkarılması alanındaki stratejik işbirliğinin genişletilmesini öngören bir dizi anlaşmayı imzalamıştı.

Ceyhan'a petrol sevkiyatından sorumlu tek kurum SOMO'dur

Bu arada  geçtiğimiz günlerde Irak Petrol Bakanı Luaybi, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Yıldız ile bir araya geldiği görüşmede, Ceyhan Limanı'na petrol sevkiyatından sorumlu tek kurumun SOMO olduğunu söyledi.

Irak Petrol Bakanı Cebbar Luaybi Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız ile bir araya geldi.

Luaybi, Kerkük-Ceyhan boru hattının onarımı ve petrol sevkiyatının yeniden başlaması için görevlendirilen teknik heyetin çalışmaları ve saha araştırmalarını yakında tamamlayacağını belirtti.

Irak ile Türkiye arasında konuyla ilgili görüşmelerin sürdüğüne işaret edilen açıklamada Luaybi'nin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'a, "Türk hükümetinin ikili ilişkilerin geliştirilmesi, özellikle petrol ve enerji alanında iş birliği alanlarının genişletilmesi hususuna verdiği önemden dolayı teşekkür ve övgü mesajı" gönderdiği kaydedildi.

"Bu mesajımızda ayrıca Ceyhan Limanı'na petrol sevkiyatının yeniden başlamasına verdiğimiz önemi dile getirdik" diyen Luaybi, "Ceyhan Limanı'na petrol sevkiyatından sorumlu tek kurum SOMO'dur. Hiçbir tarafın Kerkük ve diğer kentlerde petrol sevkiyatıyla ilgilenmesine izin verilmeyecek" ifadelerini kullandı.

Iraklı Bakan, Türk şirketlerinden ülkedeki rafinerilerin geliştirilmesi, yatırım ve altyapı çalışmalarında geniş katılım arzuladıklarını dile getirdi.

Büyükelçi Yıldız da petrol ve gaz alanında Irak ile iş birliğine değinerek, Kerkük'ten Ceyhan Limanı'na petrol sevkiyatının yeniden başlamasına değer verdiklerini aktararak, "Türkiye, iş birliği alanlarının genişletilmesine önem veriyor" dedi.

Vira Haber

Bu haber toplam 2917 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.