1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Panama, 70 tankeri sicilden çıkardı
Panama, 70 tankeri sicilden çıkardı

Panama, 70 tankeri sicilden çıkardı

İranlı armatörlere ait yaklaşık 60 petrol tankerin Panama gemi sicilinden çıkarıldığı iddia ediliyor. İran gemilerinin Panama gemi sicilinden çıkarılması ABD’nin İran’a yaptırımlarının bir parçası olarak gerçekleşti.

A+A-

ABD'nin İran'a karşı yaptırımları şimdi İran'ın tanker filosunu da etkilemeye başladı.  ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımlar kapsamında dünyanın en büyük gemi sicili olan Panama'nın İranlı armatörleri ve bunlara ait  ile 60'a yakın gemiyi gemi sicilinden çıkarıldığı belirtildi.

Panamanın bu kararı almasında  ABD’nin İran Nükleer Anlaşması’ndan çekilmesi ve ülkeye yönelik yaptırımları yeniden uygulama kararı almasından kaynaklandığı ileri sürüldü.

Yaptırımlar, İran petrolünün dünya pazarına sokulması dolayısıyla özellikle petrol tankerlerine dayanan kârlı petrol endüstrisini özellikle hedefliyor. İran'ın gelirinin yaklaşık yüzde 70'i petrol üretiminden kaynaklanıyor.

Birçok geminin hariç tutulması hakkındaki bilgiler, ABD hükümeti tarafından finanse edilen medya ShareAmerica ve Panama gemi sicilinden isimsiz kaynaklarla konuşan haber ajansı Reuters'ten kaynaklanıyor.

Reuters  haber ajansına göre tankerlerin yeniden İran gemi siciline döneceği belirtilirken, İran’ın yeni tanker alımında da zorlandığı ifade ediliyor. Bir Yunanlı tanker sahibinin  daha önce İran'a tanker satması üzerine  kara listeye alındığı da gelen haberler arasında.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin İran Nükleer Anlaşması'na verdiği desteği geri çekmeye karar verdikten sonra, İran'a yönelik yaptırımlar Kasım ayında tekrar uygulamaya kondu. O zamandan beri çok sayıda tanker taşımacılığı şirketi İran'la ilişkilerini durdurmaya karar verdi.

Vira Haber

Bu haber toplam 5692 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.