1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Patlayan yanardağın bulunduğu ada yerleşime kapatılacak
Patlayan yanardağın bulunduğu ada yerleşime kapatılacak

Patlayan yanardağın bulunduğu ada yerleşime kapatılacak

Geçen hafta Filipinler'de patlayan Taal Yanardağı'nın bulunduğu Volka Adası'nda yaşayan yerleşik insanların kalıcı olarak taşınması planlanıyor.

A+A-

Dünyanın en küçük yanardağı Taal, 12 Ocak’ta patlamıştı. Patlamadan sonra orda kalınmasının mümkün olmadığını belirten İçişleri Bakanı Eduardo Ano, yaptığı açıklamada, Taal Gölü içinde bir krater adasındaki yanardağın bulunduğu Batangas eyaleti yetkililerinin, bölgedeki 4 köyde ikamet eden 6 bin ailenin yeniden yerleştirilmesi için federal hükümetten yer talebinde bulunduğunu bildirdi. 

Ada'nın "milli park" statüsünde olması nedeniyle normal şartlarda kalıcı yerleşim kurulamayacağını vurgulayan Ano, bölgede ikamet edenlerin karşı karşıya oldukları hayati tehlike sebebiyle mevcut yerleşimlerin taşınmasına karar verdiklerini belirtti. Ano, Volkan Adası'nda turizm faaliyetinin sürdürüleceğini ancak kalıcı iskana müsaade edilmeyeceğini söyledi.

82 bin kişi tahliye edildi

Taal Yanardağı 1965'te patladığında bölgede yaşayan 200'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Yanardağ'ın 12 Ocak'taki patlamasının ardından çıkan kül ve duman, 56 kilometredeki başkent Manila'ya kadar taşınmıştı.

Filipinler Volkan ve Deprem Bilimleri Enstitüsü, patlamanın ardından bölgedeki acil durum seviyesini, "lav püskürme tehlikesine" işaret eden 4'e yükseltmiş, yalnızca Ada'daki yerleşimlerin yanı sıra göl çevresinde bulunan yerleşimlerdeki 82 binden fazla kişi güvenlik nedeniyle tahliye edilmişti.

Dünyanın en küçük yanardağı Taal, Filipinler'deki 24 aktif volkan arasında yer alıyor. Filipinler, Pasifik'te "Ateş Kuşağı" olarak adlandırılan, depremlerin ve volkanik patlamaların yoğun yaşandığı fay hattı üzerinde bulunuyor.

Vira Haber

Bu haber toplam 3394 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.