1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Petkim'den ilk çeyrekte rekor kar
Petkim'den ilk çeyrekte rekor kar

Petkim'den ilk çeyrekte rekor kar

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, şirketin, bu yılın ilk çeyrek net karının geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 235 artışla 149 milyon liraya yükseldiğini, cironun da 1 milyar 108 milyon lira olarak gerçekleştiğini belirtti.

A+A-

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut yaptığı açıklamada, 2016 yılının Petkim açısından önemli bir yıl olduğunu, kurumun değerine değer katacak 3 yatırımın sonuçlarını yıl sonu itibarıyla almaya başlayacaklarını ifade etti. Petkim Konteyner Limanı, Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Petkim Specialities'in kurumun verimliliğini yukarı taşıyacağına işaret eden Korkut, 3 yıla yakın süre inşaatı süren Petkim Konteyner Limanı'nı tamamladıklarını ve geçen yıl Aralık ayında işletmeci firmaya teslim ettiklerini bildirdi.

Yaklaşık 400 milyon dolara mal olan bu yatırımla,Ege Bölgesi'ne en büyük konteyner limanını kazandırdıklarını, bunun aynı zamanda Türkiye’nin üçüncü en büyük limanı olduğunu vurgulayan Korkut, şunları kaydetti: "Limanda işletmeci firma personel, eğitim gibi prosedürleri tamamladıktan sonra yakın bir zamanda gemi kabul etmeye de başlayacak. Liman yüksek standartlarda kurulan altyapısı, yeni nesil teknolojilerle hizmet verecek teknik ekipmanlarıyla rekabette iddialı bir konumda olacak. Limanın resmi açılışını ise yılın ikinci yarısında Türkiye ve Azerbaycan cumhurbaşkanlarımızın katılımlarıyla yapmayı hedefliyoruz."

RES'te montaj süreci

Petkim'in toplam enerji üretim kapasitesini yüzde 20 artıracak Rüzgar Enerji Santralinde (RES) de montaj sürecinin başladığını ifade eden Korkut, 54 milyon avro yatırımla toplamda 51 MW kurulu güce sahip santralin yıl sonunda devreye girmiş olacağını belirtti. Korkut, açıklamasında şu değerlendirmelerde bulundu: "RES ile alternatif enerji kaynaklarını değerlendirerek, çeşitliliği sağlamayı hedefliyoruz. Sürdürülebilir enerji kaynaklarına bu kapsamda ağırlık veriyoruz. Fabrikalarımızda enerji verimliliğini sağlamaya yönelik birçok proje yürütüyoruz. Temel hammadde tedarikçisi olduğumuz sektörlerin hem gelişim süreci hem de katma değerli üretim yapılmasına katkı sağlamak için mühendislik plastikleri ve ileri teknoloji kimyasalları üretmek amacıyla, Petkim Specialities şirketini kurduk. Bu şirkette üretimimiz yılın son çeyreği içinde başlayacak. Piyasa bu şirketimizdeki gelişmeleri ilgiyle takip ediyor. Çünkü 24 bin ton kapasiteye sahip olacak bu şirketimiz Türkiye’de ağırlıklı olarak ithalat yoluyla karşılanan ve ambalaj, otomotiv, savunma, medikal, bilgi teknolojileri gibi sektörlere hitap eden katma değeri yüksek ürünlerde uzmanlaşacak. Petkim bünyesinde 14 bin ton üretim kapasitesiyle faaliyet gösteren Plastik İşleme Fabrikamız da tüm varlıkları ile Petkim Specialities şirketine hizmet edecek. Bu şirketimiz özel ürünlere yönelik bir yapıyla pazar odaklı esnek bir modelle çalışacak. Sağlayacağımız değer Petkim’in toplam gelir ve karlılık artışını çeşitlendirecek. Hedefimiz müşteriden gelecek taleplere en hızlı şekilde cevap verebilecek çözümler üretebilecek bir yapı oluşması. Şirket hammadde olarak kendi ürünlerimizi de kullanıp değeri yüksek özel ürünlere dönüştürecek. Ar-Ge ve ileri teknoloji isteyen ürünler ortaya çıkacak."

Sadettin Korkut, Petkim'in plastik sektöründeki önemine vurgu yaparak şunları kaydetti: "Petkim, her yıl kapasite maksimizasyonu, enerji verimliliği, maliyet düşürme gibi başlıklarda en az 100 milyon dolar civarında yatırımlar gerçekleştirmektedir. 2015 yılında yapılan yatırım miktarı yaklaşık 125 milyon dolar, 2016 yılı için planlanan toplam yatırım da yine 100 milyon doların üzerinde olacak. Petkim'in 2016 yılının ilk üç ayındaki net karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 235 artışla 149 milyon TL’ye yükselirken, ciro 1 milyar 108 milyon TL olarak gerçekleşti. 2016 yılı ilk çeyrek finansal sonuçları kapsamında kapasite kullanım oranını yüzde 92,7 gibi bu sektör için önemli bir değere ulaştırdı. 2015 yılı toplam net karı şirket tarihinin en iyi sonuçlarından biri olarak 639 milyon TL oldu. 2015 yılında, 50’ye yakın ülkeye 485 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Petkim, 'İlk 1000 İhracatçı Firma' sıralamasında 19'uncu sırada, Kimyevi Maddeler ve Mamülleri sektörü sıralamasında ise 3'üncü sırada yer aldı."

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1927 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.