1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Petrol üreticilerinden anlaşma çıkmadı
Petrol üreticilerinden anlaşma çıkmadı

Petrol üreticilerinden anlaşma çıkmadı

Doha’da petrol üretiminin dondurulması için toplanan petrol üreticileri ülkeler anlaşma sağlayamadı.

A+A-

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi olan ve olmayan ülkelerin Doha’da bir araya gelerek petrol üretiminin dondurulmasını görüştüğü toplantıdan, Suudi Arabistan’a yapılan çağrılara rağmen Riyad’ın İran’ın da anlaşmaya katılması ısrarında bulunması sonucu herhangi bir anlaşma çıkmadı.

Bu gelişme sonrası petrol sektöründe büyük üreticiler arasında özellikle Riyad’ın üretimin dondurulması konusunda bir anlaşma olmaması durumunda üretimi keskin bir şekilde artıracağı tehdidi üzerine pazar payı için yeniden bir mücadelenin başlayacağı korkuları canlanacak.

İran da Ocak ayında Batı tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılmasının ardından petrol üretimini artıracağını açıklayarak, Yemen ve Suriye’deki savaşlarda karşıt tarafları destekleyen Riyad ve Tahran arasında anlaşmayı neredeyse imkansız hale getiriyor.

OPEC üyesi olmayan Rusya da dahil 18 petrol üreticisi ülke haftasonu Katar’ın başkenti Doha’da bir araya gelerek Şubat ayından beri ulaşılmaya çalışılan bir anlaşmayı sonlandırmayı ve petrol üretimini Ekim 2016′ya kadar Ocak ayı seviyelerinde dondurmayı planlıyordu.

Fakat OPEC’in fiilen lideri durumundaki Suudi Arabistan, görüşmelerde bulunmayan İran da dahil bütün üye ülkelerin anlaşmaya dahil olması gerektiğini söyledi.

Tahran üretimi düşürmeyi reddederek, yaptırımların kaldırılması sonrası pazar payını yeniden yakalamayı hedefliyor.

Katar Enerji Bakanı Muhammed al-Sada gazetecilere yaptığı açıklamada, “Hepimizin görüşmeler için biraz daha zamana ihtiyacı olduğu sonucuna vardık” derken, Rus Enerji Bakanı Alexander Novak ise Suudi Arabistan’ın talebinin “mantıksız” olduğunu ve Doha’ya herkesin tartışmak yerine anlaşmayı imzalamaya geleceği izleniminde olduğu için hayal kırıklığı yaşadığını söyledi.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1628 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.