1. HABERLER

  2. ENERJİ

  3. Rumlar MEB’de 5 yeni sondaj çalışması yapacak
Rumlar MEB’de 5 yeni sondaj çalışması yapacak

Rumlar MEB’de 5 yeni sondaj çalışması yapacak

Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, önümüzdeki 12 ay içinde Güney Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesin’de (MEB) yaklaşık 4-5 sondaj çalışması yapılmasının beklendiğini açıkladı.

A+A-

Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis Meclis Maliye Komisyonunda yaptığı konuşmada, önümüzdeki 12 ay içinde Güney Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesin’de (MEB) yaklaşık 4-5 sondaj çalışması yapılmasının beklendiğini, 2018 yılı sonunda Kıbrıs’ın enerji kaynaklarının tam olarak belirleneceğini ve bunlardan yararlanması yönünde kararların verileceğini açıkladı.

Bakanlığının 2018 bütçesiyle ilgili soruları yanıtlayan Bakan, ENİ şirketinin önümüzdeki dönmede sondaj çalışmalarını ne zaman yapacağı konusunda bilgilendirilmeyi beklediklerini ve 6, 8 ve 3. Parselde çevre çalışmaları için ruhsatları beklediklerini duyurdu.

Bakan, 2018 yılının ikinci yarısında Exxon Mobil tarafından da iki sondaj çalışması daha beklendiğini duyurdu.

Lakkotripis devamla şunları söyledi: “Önümüzdeki 12 ay, 4-5 sondaj çalışması yapılmasını ve bunların, devam için çok önemli olmasını bekliyorum. 2018 sonunda, stratejimizin 3. Ekseni olan doğal kaynakların istifadesi yönünde, sahip olduğumuz enerji kaynakları öğrenmiş olacağız”.

“Geçen hafta 2. Tur araştırma sondajı temelinde başlayan Onisiforu sondaj çalışmalarıyla önümüzdeki 12 ay içinde ya ENİ ya ENİ – Total ya da Exxon – Qatar Petroleum ortaklığı tarafından 4-5 sondaj çalışması gerçekleştirilmesini bekliyoruz. Bilindiği üzere bu şirketler karbon yapılar bakımından zengin parsellere sahipler”.

“12 ay sonra, yani 2018 yılı sonunda Kıbrıs Münhasir Bölgesinde bulunan kaynaklara ilgili– Zor jeolojik modeli temelinde – net bir görüntüye sahip olacağımıza inanıyorum.

Bakan bu kaynakların sömürülmesiyle ilgili olarak “dört eksene sahip stratejimiz temelinde, jeostratejik, araştırma programı, yararlanma yolları ama aynı zamanda bu alanı desteklemek için yapılması gerekenler, toplam 16 yararlanma senaryosu altına inşa ettik. Bu senaryolar, 4,5 trilyon metreküp ve üzeri kaynak bulunması durumunda geçerli olacak ve her senaryo temelinde hangi yararlanma yollarının yaşayabilir olduğuna karar verilecek” dedi.

Total şirketin 11. Parsele geri dönmesi olasılığıyla ilgili olarak, Lakkotripis “11. Parsel konusunda konuşmak için daha erken. Daha önce de söylediğim gibi, Onisiforu sondaj jeolojik verilerinin incelenmesi zaman alacak. Bu şekilde, üç boyutlu araçlar ile neler görüntülediği anlamında “kalibrasyon” yapabilecekler ve gerçek sondaj verilerine ulaşabilecekler ve böylece 11. Parselde neler yapacaklarına karar verecekler.

Bakan Total şirketinin 6. Parsele ve önümüzdeki günlerde huzurumuzda bulunacak planlara katılımının yüzde 50 olduğunu hatırlattı.

Vira Haber

Bu haber toplam 3184 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.