1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 'Rusya internet kablolarına zarar verebilir' iddiası
'Rusya internet kablolarına zarar verebilir' iddiası

'Rusya internet kablolarına zarar verebilir' iddiası

Rus denizaltı ve casus gemilerinin su altındaki internet kablolarına zarar vererek iletişimi kesintiye uğratabileceği ifade ediliyor.

A+A-

Rusya ve Batı arasındaki gerginlik farklı bir boyut kazanıyor. İngiltere Hava Kuvvetleri Komutanı, Rusya'nın deniz altındaki iletişim hatlarına tehdit oluşturduğunu ve olası bir saldırının dünya ekonomisini çökertebileceğini söyledi.

Hava Kuvvetleri Müsteşarı ve savunma ekibi başkanı Stuart Peach, İngiltere ve NATO'nun iletişim hatlarını koruma önceliğinin olması gerektiğini söyledi. Peach,"Rus donanmasının, hem nükleer hem de geleneksel denizaltıların ve gemilerin, modernizasyonu tarafından ortaya atılan tehdide karşılık olarak, atlantik müttefiklerimizle birlikte, denizdeki iletişim hatlarını koruyan görevlere öncelik verdik. Çünkü Rusya yeni gemilere ve denizaltılara ek olarak hem geleneksel olmayan yetenekleri hem de bilgi savaşını mükemmelleştirmeye devam ediyor" dedi.

Savunma ile ilgili bir düşünce kuruluşu olan Royal United Services Institute'da konuşan Sir Stuart, deniz altı hatlarının zayıflığının "yaşam biçimimize yeni bir tehlike" getirdiğini söyledi.

Peach ayrıca iletişim kablolarının kesilmesinin veya bozulmasının ekonomiye derhal ve "potansiyel bir felaket" olacağını belirtti.

Kablolar, ülkeleri ve kıtaları birbirine bağlayan deniz yatağından geçiyor.

Bu ayın başlarında yayınlanan Policy Exchange düşünce kuruluşu raporuna göre, dünyanın denizaltı ağı tahminen 213 bağımsız kablo sisteminden ve 877.121 km fiberden oluşuyor. Fakat resmi devlet mülkiyetinin eksikliği, kabloların uluslararası hukukta güçlü bir korumasının olmadığını gösterdi.

Buna rağmen, küresel iletişimlerin yüzde 97'si ve günlük finansal işlemlerde 10 trilyon dolar okyanus altındaki kablolarla iletiliyor.

Batılı istihbarat yetkjilileri, Rusların, Kuzey Denizi, Kuzeydoğu Asya ve Amerikan kıyılarında internet kablolarına yaklaştığını belirtiyor.

Ancak Rusya'nın fiber optik kablolara zarar verdiği konusunda bir kanıt bulunmuyor.

Su altı internet kablolarının kazalar ya da doğal afetler sebebiyle zarar görmesi zaman zaman karşılaşılan bir durum.

Ancak kasıtlı bir saldırının küresel iletişimin yanı sıra ekonomiye büyük zarar verebileceği uyarısı yapılıyor.

Vira Haber

Bu haber toplam 5402 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.