1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Santralde ikinci patlama: 11 yaralı
Santralde ikinci patlama: 11 yaralı

Santralde ikinci patlama: 11 yaralı

Japonya'yı vuran 8.9 büyüklüğündeki depremde hasar gören Fukuşima nükleer santralinde bu sabaha karşı meydana gelen hidrojen patlamasında 11 kişi yaralandı.

A+A-

Japonya'yı vuran 8.9 büyüklüğündeki depremde hasar gören Fukuşima nükleer santralinde bu sabaha karşı meydana gelen hidrojen patlamasında 11 kişi yaralandı.

Tokyo Elektrik Şirketi, patlamanın Fukuşima'da Daiçi reaktörünün 3 numaralı biriminde gerçekleştiğini belirtti. Şirket, söz konusu birimdeki radyasyon seviyesinin ise yasal seviyede olduğunu ifade etti.

Tokyo Elektrik Şirketi tarafından 10.65 mSv olarak açıklanan radyasyon seviyesinin, nükleer santralin hukuki olarak hükümete bir rapor sunmaya mecbur olduğu 500 mSv'nin çok altında olduğu belirtildi.

Patlamanın nükleer santraldeki ana muhafaza kazanına da zarar vermediği açıklandı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan (UAEK) yapılan açıklamada, "Reaktör binası patladı ancak ana muhafaza kazanı zarar görmedi. Üç numaralı birimin kontrol odası faaliyette" denildi.

1'i ağır 11 yaralı
Japon hükümeti, patlamada 7 işçi ve 4 askerin yaralandığını bildirdi. Yaralı işçilerden 1'inin durumunun ağır olduğu belirtildi.

Fukuşima nükleer santralinde cumartesi günü de 1 numaralı birimde bir patlama meydana gelmişti.

ABD, Gemilerini uzaklaştırdı
Fukuşima nükleer santralinde düşük seviyede radyasyon tespit edilmesinin ardından ABD de bölgedeki gemilerini tedricen geri çekti.

Yedinci Filo'dan yapılan açıklamada, 160 kilometre açıkta demirlemiş uçak gemisi Ronald Reagan'ın tespit ettiği radyasyon seviyesinin geçen ay ölçülenle aşağı yukarı aynı oranda olduğu, ancak durumun çok yakından izlenmesi gerektiği bildirildi.

Açıklamada, radyasyonun nükleer santralden salınan buhar ve duman bulutundan kaynaklandığı belirtildi.

Soğutucu arızası
Bu arada santralin 2 numaralı biriminde de soğutma sisteminin arızalandığı bildirildi.

Jiji haber ajansının Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi TEPCO'ya dayanarak verdiği haberde, reaktördeki soğutma sisteminde arıza olduğu belirtildi.

Santraldeki 1 ve 3 numaralı birimlerdeki patlamalar, soğutma sistemlerindeki arızaların ardından meydana gelmişti.

Çernobil korkusu
Fukuşima nükleer santralindeki hareketlilik, "Yeni bir Çernobil felaketi yaşanır mı?" sorusunu da gündeme getirdi.

Ancak Japon Ulusal Strateji Bakanı Koichiro Genba, Fukuşima nükleer santralinde "Çernobil benzeri bir kaza meydana gelme ithimalinin sıfır olduğunu" söyledi. Genba, Japon nükleer güvenlik kurumuyla yapılan toplantıda yetkililerin kendisine bu konuda güvence verdiğini ifade etti.

Ukrayna'da, 1986'da meydana gelen dünyanın en büyük nükleer kazasında, Çernobil'deki nükleer reaktörün patlaması nedeniyle bölgeden 130 bin kişi tahliye edilmiş, Ukrayna ve Avrupa'da yüzbinlerce kişi radyasyondan etkilenmişti. Patlamada 31 kişi ölmüştü.

Ölü sayısı artıyor
Geçtiğimiz cuma günü gerçekleşen 8.9'luk deprem ve sonrasında oluşan tsunami felaketinin yaralarını sarmaya çalışan Japonya'da yaşanan doğal afetin bilançosu da her geçen gün ağırlaşıyor.

japon polisinin, Miyagi sahillerinde bugün 1000 kişinin cesedinin bulunduğunu açıklamasıyla, resmi ölü sayısı 2 bin 800'e yükseldi.

Ancak Miyagi Emniyet Müdürü, sadece kendi eyaletindeki ölü sayısının 10 binden fazla olduğunun tahmin ettiklerini ifade etti.

NHK televizyonu ise Miyagi'de bulunan ceset sayısını 2 bin olarak bildirdi.

Hürriyet

Bu haber toplam 1081 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.