ABD dalış sistemi NAUİ Türkiye’de

Türkiye’de dalıcı eğitimi için kullanılan sistemlere bir yenisi eklendi. Amerikan Donanması Dalış Sistemi- USNAU, Kadıköy Sualtı Merkezi tarafından ülkemize getiriliyor

Türkiye’de dalıcı eğitimi için kullanılan sistemlere bir yenisi eklendi. Amerikan Donanması Dalış Sistemi- USNAU, Kadıköy Sualtı Merkezi tarafından ülkemize getiriliyor. Sualtındaki zengin tarihimizin bilinmesi için çalışmalar yapan Kadıköy Sualtı Merkezi Başkanı Savaş Yapman aynı zamanda zihinsel ve fiziksel engellilerin güvenli dalışı için kurulan İAHD’ın da ülkemize kazandırıldığını belirtti.

Saros Yapay Resif Projesi ile ülkemizin suyun altında kalan tarihinin bilinmesi için büyük çaba harcayan Savaş Yapman, önemli bir dalış sistemin temsilciliğini almaya hak kazandı. Amerikan Donanması Dalış Sistemi olan NAUI’nin temsilciliğini kazanan Yapman, güvenliğin ilk adım olduğu sistemle ilgili eğitimlere başladı. 1959 yılında kurulan ve dalış güvenliğinin geliştirilmesini amaçlayan. NAUI’de, sportif dalıcı eğitimlerinin yanı sıra nitrox ve teknik dalışın da olduğu özel kurslar açılacağı öğrenildi.

Çok sayıda ülkede üyesi bulunan NAUİ’nin Türkiye’de diğer sistemler gibi yer tutması için çalışacağını söyleyen Yapman, “Tüplü dalış sadece bir eğlence değil binlerce kişi tarafından paylaşılan bir vizyon hatta bir tutkudur. NAUİ’de güvenli dalış becerileri kazandırılmasını eğitimlerin ilk basamağı olarak görülüyor. Ticareti ikinci plana bırakan sistem, kar amacı gütmediği için dalıcıların önce emniyetinin alınmasını öngörüyor. Diğer sistemlerin yanında NAUİ ile de eğitim vererek, sualtındaki zenginliğimizin anlatılmasına devam edeceğiz. Aynı zamanda zihinsel ve fiziksel engellilere dalış için kurulan IAHD (International Associatıon For Handicapped Divers)’inda temsilciliğini aldık. Böylece engellileri sualtına güvenli indirmek için bilimsel çalışma ve araştırmaları bir araya getirebileceğiz” dedi.


Gökhan Karakaş Milliyet Gazetesi
 

SU SPORLARI Haberleri

Türkiye’den Sekiz Yelken Sporcusu Paris 2024 Olimpiyat Oyunları Yolunda
“TENZOR INTERNATIONAL CUP” 4. Etap Finali Tamamlandı
MIYC Kış Trofesi Yarışı Rüzgar Yetersizliğinden İptal Oldu
Milli Yelkenci Yiğit Yalçın Çitak’tan Olimpiyat Kotası
J/70’te Zafer “Bogatyrs” Takımının Oldu