"Birinci olmak hantallık getirmemeli"

36 yıldır deniz güvenliği alanında sektörün öncü kuruluşları arasında yer alan ONURSAN’ın genel koordinatörlük görevini başarıyla yürüten Barbaros Onur ve Genel Müdür Yılmaz Onur ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

36 yıldır faaliyet gösteren bir firma olarak bu günlere nasıl gelindi, ONURSAN neler yapmaktadır?

Yılmaz Onur: Firmamız 1983 yılında Perşembe Pazarı’nda Kalafat Yeri’nde kuruldu. Bu firmanın Kurucu Genel Müdürü olarak 36 yıldır ONURSAN’da çalışmaktayım. 85 yılında deniz emniyeti işine birkaç sene sonra da can salı servis işlerine başladık. Onu takip eden yıllarda filika servisi ve gaz ölçüm cihazlarının kalibrasyon hizmetleri konularında yatırımlarımız oldu. Uluslararası birçok firmanın temsilciliğini yapmaktayız. Mersin ve İskenderun’da şubeler açtık. Son olarak Amerika’da Houstan’da bir yer açmış bulunmaktayız. Bu yatırımları yenileri takip edecek. Bunun çalışmaları içerisindeyiz. ONURSAN senede yaklaşık olarak 1000 gemiye hizmet vermekte.

Amerika’daki yatırımlar nasıl gidiyor?

Y.Onur: Amerika’da Adnan Akpınar ile beraber yeni bir firma kurduk. Üç senedir Amerika ayağı işlemekte. Güzel gidiyor oradaki işler. Tabii daha da iyi olacağını tahmin ediyorum. Amerika’da sizi tanıyacaklar yaptığınız işin kalitesine bakacaklar ona göre karar veriyorlar.

B. Onur: Ben 2003-2005 yılları arasında Amerika’da bulundum. Orada Suny Maritime Colllage’da New York’ta denizcilik alanında master eğitimi aldım. Aynı şekilde kardeşimde 2009 yılında orada eğitim aldı. Özellikle Amerika’da geçirdiğim süre içinde sürekli profesyonel anlamda bir şeyler yapma isteği taşımaktaydım. 2014 yılında babamla birlikte New Orleans’ta bir denizcilik fuarına katılmıştık ziyaretçi olarak. O ziyaret sonrasında Amerika’da iş yapmayı detaylı şekilde planlamaya başlamıştık. Orada şu anki firmamız American Marine Safety, ortaklı bir kuruluş. ONURSAN ve Deckhouse Ship Supply firmalarının ortak bir kuruluşu. Biz işin teknik tarafına hakimiz, onlar da işin daha çok yönetim ve idare tarafına hakimler. Böyle bir joint venture oluşturduk. Burada yaptığımız işlerin aslında daha küçük ölçekli bir halini orada da müşterilerimize sunuyoruz. Aynı şekilde yangın, can salı, filika ve kalibrasyon hizmetlerimiz var. Teksas’ta Houston bölgesindeyiz. Tabii bu bölgeden New Orleans ve Corpus Christi gibi alanlara da hizmet verebiliyoruz. Mutluyuz burada olduğumuz için. Türkiye’de yıllardır servis verdiğimiz firmaların gemilerine orada da çıkıp hizmet verebilmek bizim için ayrıca bir mutluluk.

Yurtdışı ile ilgili ilerleyen dönemde yeni projeleriniz olacak mı?

B.Onur: Uluslararası anlamda Türkiye dışında bizim en önemli önceliğimiz Amerika şu anda. Çünkü orada sağlam güvenilir bir ortağımız var. New Jersey’de New Orleans’ta halihazırda ortağımızın bir takım yatırımları var. Biz de bunlar dahilinde daha da geliştirmek istiyoruz servis ağımızı. Amerika’daki Doğu ve Batı limanları arasındaki en önemli yerlerde servis istasyonları oluşturmak istiyoruz. Bizim buradaki en önemli avantajımız, oradaki bizim gibi çalışan firmalarının gördüğümüz var olan bazı eksikliklerini kendi tecrübemiz ve iş yapış şeklimizle doldurmaya çalışmak. Orası tabii ki bizim için tamamen yeni bir yer, yeni bir ülke. Ama biz işin nasıl yapılması gerektiğini iyi bilen bir firmayız.

Amerika’da iş yapmanın ne gibi zorlukları var?

B. Onur: Genel olarak Türk firmalarının yurt dışındaki kötü şöhreti orada bize de bir önyargı ile bakılması durumuna yol açtı. Biz bu imajı kısa süre içinde verdiğimiz servisle ve güvenilirlikle değiştirmeye uğraştık. Bizi tanıyan bilen müşterilerimiz orda da aynı şekilde hizmet kalitemizi devam ettirmek için destek oldular sağ olsunlar. Biz de tabii onları mahcup etmeden işleri devam ettirmeye çalışıyoruz.

2018 yılı nasıl geçti 2019 yılı için beklentileriniz nelerdir?

B. Onur: Amerika ile ilgili çalışmalar dolayısıyla 2018 yılı bizim için çok yoğun geçti. Onun dışında özellikle firmamızda çalışan sayımızı artırdık. Bazı yeni servis hizmet işleri içine girdik. Bunlardan biri filika bakım ve tamir işleri. Bu işi aracı firmalar üzerinden yapıyorduk. Artık bunları kendi bünyemizde yapıyoruz. Filikaların A’dan Z’ye bütün bakımlarını kendi personelimizle yapmaktayız.  Bu işlerden iyi dönüşler almaktayız. Özellikle tersanelerde çok fazla tamir işi oluyor. Bunları yerinde ve zamanında yapacak personelimiz ve tecrübeli bir ekibimiz var. Müşterilerimizden aldığımız geri dönüşlerde özellikle tersaneler için 2019 yılının 2015 yılı gibi çok yoğun bir yıl olacağını düşünüyoruz. Herkesin görüşü bu yönde. Buna hazırlık için iyi bir ekip ve ekipman durumunda olmamız lazım. O nedenle çalışan sayımız hızlanarak artıyor. Şu an sadece İstanbul’da  70 kişi çalışıyor. Bunun yaklaşık 45’i teknik servis elemanı. Yalova artan gemi trafiği ile bizim için önemli bir bölge oldu. Neredeyse Tuzla ile eşit sayıda elemanımızı oraya gönderiyoruz. Bu bölgede de bir yapılanma içindeyiz. 2019 yılında daha da netleşecektir diye düşünüyoruz.

Fuarlarda ONURSAN’ı görebilecek miyiz?

Y.Onur: Aşağı yukarı bütün denizcilik fuarlarına katılmaya gayret ediyoruz. Senede en az 5-6 fuara katılıyoruz. Bunlardan en büyükleri SMM Fuarı diyebilirim. İki yıl önce Japonya’da bir fuara katıldık. Oradaki tek Türk firmasıydık.

B. Onur: Özellikle uluslararası fuarlar önemsediğimiz bir alan çünkü müşterilerimizin çoğunluğunu yabancı firmalar oluşturuyor. Uluslararası fuarlara katıldığımızda buradaki müşterilerimizle birebir görüşme fırsatımız oluyor. Aynı zamanda firmamızı orada da tanıtma olanağı buluyoruz. Bu sene içerisinde Singapur'da Sea Asia Fuarı’na katılacağız. Ardından Nor Shipping Fuarı olacak. Onun öncesinde İstanbul’da ExpoShipping Fuarı’na katılacağız.

Alanınızda Türkiye’de öncü olmak işinizi nasıl etkiliyor?

B. Onur: Bizim gibi aile şirketlerinin üçüncü veya dördüncü jenerasyona geçme oranları Türkiye’de çok düşük.Bence bunun nedeni de  firmaların rekabet koşulları içerisinde diğer firmalardan ayrı olarak ne yapacaklarını bulma yönünde yeterince çaba sarf edememesi. Biraz o yöne kanalize olmaya çalışıyoruz. Bizim gibi çalışan firmalardan farklı olarak neler yapabiliriz sorusunu her zaman soruyoruz. Bu işi ilk yapan TRT konumunda bir firma gibiyiz ama ilk firma olmak bir ağırlık getirmemeli. Tam tersine en son piyasada olan firma gibi yeniliklere açık olmak lazım. Farklı ne yapabiliriz. Müşterilerimize bunları sunmaya çalışıyoruz.

Vira Haber

RÖPORTAJ Haberleri

ESKO Marine Exposhipping’de Denizcilik Temasıyla Sanatı Buluşturdu