Ekonomi hala kırılgan

IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları çerçevesinde toplanan Uluslararası Para ve Finans Komitesinin (IMFC) kapanış bildirisi yayımlandı.

Komitenin 23'üncü toplantısının ardından yayımlanan bildiride, toplantıda mevcut ekonomik görünüme yönelik önemli risklerin tartışıldığı ve toparlanmayı güçlendirmek için gerekli adımların atılmasına karar verildiği belirtildi.
Orta vadeli sürdürülebilirlik için istihdam yaratılmasının öneminin vurgulandığı bildiride, Japonya'daki depremin yarattığı ani ekonomik etki ile bazı Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki gelişmelerin yakından izlenmeyi gerektirdiği kaydedildi.
Politikaların önemli boyutta sınır ötesi etkilerinin olabildiğine işaret edilen bildiride, ''Politikaların birbirlerine olan etkisini ele almak ve sağlam, dengeli bir küresel büyümeyi sağlamak için birlikte çalışmayı sürdürmeyi taahhüt ediyoruz'' ifadesi kullanıldı.
 

Daha fazla işbirliği
Bildiride, sistematik açıdan önemli küresel finansal kurumların yol açtığı risklerle mücadele için daha fazla işbirliği ve ilerlemeye ihtiyaç olduğu vurgulandı.
Bildiride, IMF'nin gözetim mekanizmasını daha da güçlendirmek için bir sonraki toplantıya kadar somut tekliflerin ortaya konulması çağrısında bulunuldu. Buna, risklerin tanımlanması, en fazla sistemik riskler oluşturan ülkelerin gözetimi ve gözetim sonuçlarının uyumu ve entegrasyonunun da dahil olduğu kaydedildi.
Düşük gelirli ülkelerin küresel krizden iyi bir şekilde toparlanmakta olduğu ancak birçoğunun, gıda ve petrol fiyatlarında son dönemki artışa karşı kırılganlığını sürdürdüğü belirtilen bildiride, bu fiyat şoklarının ekonomik ve sosyal etkisiyle başa çıkmanın önemi vurgulandı.
Bildiride, IMF'nin düşük gelirli ülkelerin ödemeler dengesiyle alakalı sorunlarını aşmalarına yardımcı olmak için politika desteği ve finansman sağlamaya devam etmesi gerektiği kaydedildi.

En büyük darboğaz atlatılıyor
IMFC'nin başkanlığını yapan Singapur Maliye Bakanı Tharman Shanmugaratnam, kapanış bildirisinin yayımlanmasının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, küresel ekonominin 2.Dünya Savaşı'ndan bu yanaki en kötü ekonomik darboğazı atlatmakta olduğu bir dönemde, tüm ülkelerin, politika reformunun ve daha iyi işbirliğinin önemini fark ettiğini belirtti. Shanmugaratnam, ''Bir yıl öncesine göre daha iyi bir durumda olsak da hala kırılgan bir durumdayız. Çok dikkatli olmalıyız'' dedi.
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn da özellikle yükselen petrol ve gıda fiyatlarının doğurduğu yeni tehditler gözönünde bulundurulduğunda, ülkelerin gevşememesi gerektiğini önemle vurguladı. Kahn, ekonomik toparlanmanın sürdüğünü ancak birçok ülkede işsizlik oranlarının hala çok yüksek olduğunu da dikkati çekti.

A.A

EKONOMİ Haberleri

Dış Ticaret Açığı Mart Ayında Yüzde 12,4 Azaldı
TGDF Şubat Ayı Dış Ticaret Verilerini Açıkladı
Ocak Ayında TÜFE’ye Göre En Az Altın Kaybettirdi
TC Merkez Bankası Başkanlığına, TCMB Başkan Yardımcısı Fatih Karahan Atandı
TCMB Başkanı Erkan Görevinden Affını İstedi