İsrail, gazını hem Türkiye’ye hem de Avrupa’ya satacak

Doğu Akdeniz’de büyük doğalgaz yataklarına sahip olan İsrail, ilişkilerin normale dönmesiyle birlikte gazını hem Türkiye’ye hem de Avrupa’ya satmayı planlıyor.

Türkiye ve İsrail arasında varılan anlaşma ile siyasi ilişkilerin normalleşeceğinin açıklanmasının ardından gözler iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere çevrildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun anlaşma ile ilgili olarak, “İsrail ekonomisi üzerinde muazzam etkileri olacak, ki bu sıfatı iyice tarttıktan sonra kullanıyorum” açıklaması, “İsrail'in ekonomik kazanımları ne?” sorusuna neden oldu. İsrail'in Akdeniz kıyılarında tespit edilmiş büyük doğalgaz yatakları bulunduğuna dikkat çeken Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Enerji İş Konseyi Başkanı Süreyya Yücel Özden, “Milyar metreküplerle ifade edilebilecek, önümüzdeki 50 yıllık dönemde İsrail'in, Türkiye'nin ve belki de Avrupa'nın talebini karşılayacak doğalgaz rezervleri var” dedi.

Güney Kıbrıs planı iptal

Türkiye ile İsrail'in ilişkileri normalleştirmesiyle doğalgazda yeni güzergahların gündeme geleceğini belirten Özden şunları söyledi: “Bu barış süreci ilan edilmeden önce kulislerde şu bilgi dolaşıyordu. İsrail'den çıkarılacak doğalgazın önce Güney Kıbrıs'a ulaştırılacağı, orada sıvılaştırma tesisleri kurulacağı ve oradan gemilerle Avrupa'ya iletileceği konuşuluyordu. Şimdi ise şöyle bir olasılık ortaya çıktı: Bu doğalgaz kaynaklarının İsrail ve Türkiye arasında sağlanabilecek bir anlaşmayla Türkiye'ye getirilmesi, hem ülkemizin ihtiyacının karşılanması hem de Avrupa'ya iletilmesi söz konusu olabilir.” İsrail'den alınacak doğalgazın Rusya'ya karşı kullanılmayacağını vurgulayan Özden, “Türkiye enerjide yüzde 70'leri aşan bir oranda dışa bağımlı bir ülke. Dolayısıyla kaynak çeşitlendirilmesi bakımından bu anlaşma önemli. Rusya'nın burada by-pass edilmesi söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

Yatırımlara olumlu etki

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan da anlaşmanın iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkisine olumlu katkı sağlayacağını ümit ettiğini söyledi. Vardan, “Öncelikle bölgenin iki önemli ülkesinin aradaki sorunların halline yönelik bir anlaşmaya varmış olmalarını, bilhassa bölgenin siyasi ve ekonomik geleceği açısından çok önemli bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Özellikle ekonomik çerçevede, enerji arz güvenliği ve enerji kaynak çeşitliliği adına bölgedeki dengeler açısından önemli fırsatlar oluşacaktır. Ayrıca başta enerji, inşaat, altyapı ve turizm olmak üzere farklı sektörlerde ekonomik işbirlikleri de gündeme gelecektir” dedi.

ViraHaber.com

EKONOMİ Haberleri

Dış Ticaret Açığı Mart Ayında Yüzde 12,4 Azaldı
TGDF Şubat Ayı Dış Ticaret Verilerini Açıkladı
Ocak Ayında TÜFE’ye Göre En Az Altın Kaybettirdi
TC Merkez Bankası Başkanlığına, TCMB Başkan Yardımcısı Fatih Karahan Atandı
TCMB Başkanı Erkan Görevinden Affını İstedi