Türkiye Varlık Fonu yönetimi belirlendi

Türkiye Varlık Fonu yönetim kurulu üyeleri belirlendi. Varlık kuruluna belirlenen isimlar artık Türkiye'nin çok büyük kurumlarını yönetecekler.

Aralarında Ziraat Bankası ve PTT’nin de bulunduğu Türkiye’nin tarihi kurumları Varlık Fonu’na devredildi. Peki ya Varlık Fonu’nun merkezi neresi olacak?

Ticaret Sicil Gazetesi’ne göre Varlık Fonu faaliyetlerini Borsa İstanbul Yerleşkesi’nde gerçekleştirecek.

Varlık Fonu yönetim kurulu belirlendi

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi’nin Yönetim Kurulu ise şu isimlerden oluşuyor. Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Yiğit Bulut, Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sabah Gazetesi yazarı Prof. Dr. Kerem Alkin, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan.

Varlık Fonu başkanı da belirlendi

Daha önce Başbakanlıktan alınan bilgiye göre Varlık Fonu Genel Müdürlüğü'ne ve Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Mehmet Bostan atanmıştı.

Söz konusu atamaların Başbakan Binali Yıldırım tarafından onaylandığı belirtildi.

Peki, "Varlık Fonu" nedir? "Varlık Fonu" hangi işleri yapar?

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi (Varlık Fonu), sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurt içinde kamuya ait varlıkları ekonomiye geri kazandırmak, dış kaynakları temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara katılmak ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek için kurulan şirkettir.

Varlık Fonu, yatırım planlarında belirlenmiş olan hedefleri, yatırım, risk ve getiri tercihlerini riske atarak yerli ve yabancı şirketlerin paylarının, Türkiye ve yurt dışında kurulan ihraççılara ait payların ve borçlanma araçlarının, kıymetli madenler ve emtiaya dayalı olarak ihraç edilen sermaye piyasası araçlarının fon katılma paylarının türev araçlarının, kira sertifikalarının, gayrimenkul sertifikalarının, özel tasarlanmış yabancı yatırım araçlarının ve diğer araçların alım satımını Türkiye Varlık Fonu adına gerçekleştirecek.

Şirketin kuruluş sermayesi 50 milyon lira olarak belirlenmiş ve sermaye ücretinin tamamı Özelleştirme Fonu tarafından karşılanmıştır. Şirketin yönetim kurulunda en az 5 kişi bulunmaktadır. 

Varlık Fonu denetimi nasıl yapılacak?

Şirket ve şirket tarafından kurulacak diğer şirketler, Türkiye Varlık Fonu ve kurulacak alt fonlar bağımsız denetime tabi olacak ve şirket, Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında kurumsal yönetim düzenlemelerine uyacak.

Türkiye Varlık Fonu'nun mal varlığı ile şirkete yönetilmek üzere devredilen varlık ve haklar şirketin mal varlığından ayrılacak.

ViraHaber.com

EKONOMİ Haberleri

Dış Ticaret Açığı Mart Ayında Yüzde 12,4 Azaldı
TGDF Şubat Ayı Dış Ticaret Verilerini Açıkladı
Ocak Ayında TÜFE’ye Göre En Az Altın Kaybettirdi
TC Merkez Bankası Başkanlığına, TCMB Başkan Yardımcısı Fatih Karahan Atandı
TCMB Başkanı Erkan Görevinden Affını İstedi