1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Tonlarca tsunami hafriyatı ABD'ye gidiyor
Tonlarca tsunami hafriyatı ABD'ye gidiyor

Tonlarca tsunami hafriyatı ABD'ye gidiyor

Yapılan son çalışmalar, yaklaşık 1.5 milyon ton tsunami hafriyatının ABD’ye doğru gelmekte olduğunu gösterdi.

A+A-

Bilim adamlarının son yaptıkları açıklamalara göre, Japonya’da gerçekleşen büyük deprem sonrasında yaşanan yıkıcı tsunaminin yıkıntıları, beklenenden daha kısa sürede Kuzey Amerika kıyılarında olacak.

Son bilgisayar simülasyonları binlerce ton hafriyatın yaklaşmakta olduğunu bildirdiği ve Pasifik’te yayıldığı 4000 deniz mili uzunluğundaki alanı gösterdiği belirtildi. Yıkıntıların ekim ayında kıyılara ulaşmaya başlaması ve 2013 yılının son çeyreğine kadar kendini hissettirmesi bekleniyor.

NASA’nın yeryüzü gözlem uydularından alınan görüntülerde ise akıntıların taşıdığı yıkıntıların okyanus üzerinde ciddi bir tabaka oluşturduğu görülüyor.
Geçen yıl mart ayında gerçekleşen felaket ile yaklaşık 4.8 milyon ton kadar hafriyatın ki bunların içine ev, fabrika, otomobil ve farklı pek çok hurda bulunmakta, okyanusa karıştığı bildirilmişti. Ağır parçalar okyanusun dibine çökerken hafif parçalar yüzeyde akıntıyla hareket eder durumda. Ev eşyaları, yağ tenekeleri, farklı kimyasal ürünler ve bunun gibi pek çok madde Kuzey Amerika’ya doğru yaklaşık 4500 millik bir yolculuktalar.

Hafriyatların ulaşmasının beklendiği yer ve çevresinde Uluslararası Pasifik Araştırma Merkezi (International Pacific Research Centre -IPRC) gerekli önlemleri almış ve tahminlerine göre 2013 sonu 2014 başı civarında hurtaların kıyıya ulaşacağı belirtilmişti. Fakat Japon hükümeti ve Ulusal Okyanus Atmosfer Olayları Birimi (National Oceanic and Atmospheric Administration -NOAA) yaptığı son açıklamalarda, nisbeten hafif parçaların önümüzdeki ekim ayında kıyıya ulaşabileceğini duyurdu.

Washington eyaleti yönetimi konu hakkında harekete geçerek, kıyıda yaşayan vatandaşlara bilgilendirme broşürleri dağıttı. Broşürlerde yakın zamanda kıyıya ulaşacak olan hafriyatın içinde insan kalıntıları dahil pek çok şeye rastlanabileceği de belirtildi.

The Guardian’a göre, Washington, Oregon, British Columbia ve Alaska, gelenlerden en fazla nasiplenen eyaletler olacak gibi gözükmekte. California ise akıntıların yönünün değişmesinden dolayı çok etkilenmeyecek gibi.

ABD Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik birimleri hafriyatı an be an kontrol etmekte. Fakat ABD’de yayılan geniş bir söylenti korkuya yol açmış durumda. IPRC yetkilisi Jan Hafner yaptığı açıklamada, ”Herkes bir gün uyandığında karşısında kocaman bir hurda dağı görebileceğini düşünüyor fakat bunun olma olasılığı çok düşük. Korkulacak bir durum yok” diye konuştu.

hafriyat.jpg

hafriyat1.jpg

hafriyat2.jpg

 turkishneyturtt

turkishny.com

Bu haber toplam 806 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.