1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Türkiye AB'ye bir ilki yaşatacak
Türkiye AB'ye bir ilki yaşatacak

Türkiye AB'ye bir ilki yaşatacak

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu TANAP ve Türk akımı projelerini işaret ederek, "AB'ye ilk kez aynı noktadan iki farklı kaynaktan gaz tedarik edilmiş olacak" dedi.

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile dün yaptığı görüşme sırasında imzaları atılan Türk Akım projesine ilişkin ayrıntılar netleşmeye başladı. Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türk Akım ve TANAP'ın Avrupa Birliği için bir ilke sahne olacağını vurgulayarak, "Bu projelerle AB'ye ilk kez aynı noktadan iki farklı kaynaktan gaz tedarik edilmiş olacak" dedi. Proje kapsamında yapılacak ilk boru hattından gelecek 15,75 milyar metreküplük doğalgazın tamamının Türkiye piyasasında kullanılması öngörülüyor.

Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi, iki hattan oluşacak ve toplam 31,5 milyar metreküp kapasiteye sahip olacak. Hatlardan biri Türkiye'ye uzanacak ve Türkiye'nin ihtiyaçları için kullanılacak. Diğer hattın ise Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıması planlanıyor.

Prof. Dr. Kumbaroğlu, dün imzalanan anlaşmanın enerji çıkmazına sıkışan ve bu çıkmazın diyalog yerine çatışmayla aşılmaya çalışıldığı Avrasya bölgesinde ciddi sonuçları olacağına değinerek, inşa edilecek iki hattan birinin Türkiye'den bir şirket tarafından işletileceğini söyledi.

"Hatlardan birini Türkiye'den bir şirket işletecek"

Her biri 15,75 milyar metreküplük iki paralel hat üzerinde varılan mutabakat kapsamında boru hatlarının denizaltı kısmına Rusya'nın sahip olacağını anlatan Prof. Dr. Kumbaroğlu, şöyle devam etti: "Karadan geçen hatlarda ise durum farklı. Bu iki hattan biri Türkiye'den bir şirket, ikincisi ise uluslararası bir konsorsiyum tarafından inşa edilip işletilecek. Uluslararası konsorsiyumun işleteceği ikinci boru hattı üzerinden taşınacak gaz Yunanistan üzerinden AB'ye gidecek ve Güneydoğu Avrupa'nın ihtiyacını karşılayacak. Her iki boru hattının Aralık 2019'da tamamlanması öngörülüyor."

"2018'de TANAP tamamlanıyor"

Prof. Dr. Kumbaroğlu ayrıca, Türk Akım projesinin hemen öncesinde 2018 yılında TANAP projesinin tamamlanacağını da hatırlattı.

Türkiye 'ticaret merkezi' olacak

Prof. Dr. Kumbaroğlu'nun açıklaması şu şekilde: "Bu hattın da Yunanistan üzerinden AB'ye gidecek ve devamında Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile AB'ye gaz tedarik edecek. Böylece AB tarihinde ilk kez aynı noktadan iki farklı kaynağın gaz girişi sağlanmış olacak. Tüm bunların yanı sıra atılan imzaların Türkiye'nin 'ticaret merkezi' olması yolunda atılmış tarihi bir adım olduğu gerçeğini de unutmamamız lazım. Umarım Doğu Akdeniz gazı konusunda da böylesine net ve hızlı adımlar atılır."

TANAP ne işe yarıyor?

TANAP projesi, Azerbaycan'ın Şah Deniz 2 sahasında üretilen gazın Gürcistan-Türkiye sınırından Türkiye'nin batı sınırına taşınmasını öngörüyor. Gazın daha sonra Trans-Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TAP) üzerinden Avrupa'ya dağıtılması öngörülüyor. TAP, Azeri gazını Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden İtalya'ya ulaştıracak. TANAP boru hattının başlangıç kapasitesi yılda 16 milyar metreküp (bcm) gazın taşınması olacak. Bu gazın yaklaşık 6 milyar metreküpü Türkiye'ye teslim edilirken, geri kalanı ise Avrupa'ya ulaştırılacak.

Türkiye'ye ilk gaz 2018 yılında getirilecek, TAP'ın tamamlanmasından sonra gaz 2020 başlarında Avrupa'ya verilecek. Başlangıçtaki yıllık 16 bcm taşıma kapasitesinin, kademeli olarak önce 24 bcm, ardından 31 bcm'e çıkarılması hedefleniyor.

Kaynak: Yeni Şafak

Bu haber toplam 1880 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.