1. HABERLER

  2. ENERJİ

  3. Türkiye’yi BM Genel Sekreteri’ne şikayet etti
Türkiye’yi BM Genel Sekreteri’ne şikayet etti

Türkiye’yi BM Genel Sekreteri’ne şikayet etti

Anastasiadis, Rum Yönetimi'nin tek taraflı ilan ettiği MEB'de Türkiye'nin yürüttüğü faaliyetleri 'ikinci işgal' diye niteleyerek BM Genel Sekreteri'ne şikayet etti.

A+A-

Uluslararası toplumun 'Kıbrıs Cumhuriyeti' olarak tanıdığı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), tek taraflı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge'de (MEB) hidrokarbon arama faaliyetleri yürütürken, Türkiye'nin buna misillemesi karşısında gerilimi tırmandırıyor.

GKRY lideri Nikos Anastasiadis, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'e, Türkiye'nin Fatih sondaj gemisinin adanın batısında hidrokarbon arama faaliyetlerine başlamasını şikayet etti.

1974'te Kıbrıs Barış Harekatı'yla başlayan sürece atıf yapan Anastasiadis, "Bu uluslararası yasaların net ihlalidir ya da diyebilirim ki Kıbrıs Cumhuriyeti MEB'inin ihlal edilmesi bakımından ikinci bir işgaldir" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin faaliyetlerinin, Kıbrıs'a kalıcı çözüm için BM'nin inisiyatifinde Türk tarafıyla müzakarelerin yeniden başlamasına aşılmaz engel oluşturduğunu öne süren Rum lider, "Tehditler altındayken barıştan konuşmak imkansız" dedi.

Rum hükümtinin 'Türkiye'nin tehditlerinin oluşturduğu tehlikelerin ışığında oluşturduğu bir politika yürüttüğünü' dile getiren Anastasiadis, Fatih sondaj gemisinin adanın batısındaki faaliyetlerini 'yıkıcı darbe' diye niteleyerek BM Genel Sekreteri'ne şöyle seslendi:

"Fatih, Kıbrıs sularının 40 mil açığındayken barış görüşmeleri yeniden başlayabilir mi ki? Türkiye'nin bı tavrının sonucunda kesinlikle aşılamaz sorunlar hasıl olmuştur.

"Sizin de hak vereceğiniz gibi tehditler altında barış görüşmek imkansızdır. Üstelik burada tehditlerin ötesinde uluslararası yasaların etkin şekilde tehdit edilmesi sözkonusu."

Türkiye cuma günü yayımladığı Navtex mesajıyla Fatih gemisinin 3 Mayıs-3 Eylül arasında Bnavtex,af'ın batısındaki bölgede sondaj faaliyetleri yürüteceğini duyurmuştu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Kuzey Kıbrıs'ı ziyaretinde benzer bir açıklama yapmıştı.

BM: Kıbrıs'taki doğal kaynaklardan her iki toplum da faydalanmalı

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM), Kıbrıs ve çevresinde bulunan doğal kaynaklardan her iki toplumun da faydalanması gerektiğini söyledi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde Türk gemilerinin Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon arama faaliyetlerine ilişkin açıklamada bulundu.

Dujarric, "Genel Sekreter, gelişmeleri yakından ve endişeyle takip ediyor. Hidrokarbon arama faaliyetlerine ilişkin tutumumuz değişmedi. Kıbrıs ve çevresinde bulunan hidrokarbondan iki toplumun da faydalanması gerek" dedi.

Sözcü Dujarric, taraflara gerginliğin azaltılması için çaba göstermeleri çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs raporunda da Kıbrıs'ta ve çevresinde bulunan doğal kaynaklardan her iki toplumun da faydalanması gerektiğini belirtmişti.

Vira Haber

Bu haber toplam 10053 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.