1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ulubat Marmara'ya bağlanacak
Ulubat Marmara'ya bağlanacak

Ulubat Marmara'ya bağlanacak

Göl, Kocadere Irmağı aracılığıyla Marmara Denizi'ne bağlanacak.

A+A-

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Uluabat Gölü'nü Marmara Denizi'ne bağlayacak projeyle bölgeyi turizme açmayı planlıyor. Marmara Denizi ile göl arasındaki 30 kilometrelik hattın, Nil Nehri'nde olduğu gibi tekne turlarına açılması planlanırken, bölge ekonomisi turizmle kalkınacak.

Projeyle ilgili olarak DSİ başta olmak üzere ilgili kurumlarla toplantı yapan Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Recep Altepe, ardından Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Seyfettin Avşar ve Büyükşehir Belediyesi Başkan danışmanları ile birlikte Uluabat'ta incelemelerde bulundu. BUSKİ Genel Müdür Vekili İsmail Yılmaz ve BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Güngör Gülenç’in yanı sıra DSİ yetkililerinin de katıldığı inceleme gezisinin ardından Başkan Altepe, proje hakkında bilgiler verdi.

Kirmasti Çayı’ndan beslenen ve 13 bin 500 hektar alana sahip Uluabat Gölü çıkış kanalında 1950’li yıllarda çekilen fotoğraflarda gemilerin görüldüğünü belirten Başkan Altepe, Uluabat Çıkış Kanalı’nın yaklaşık 30 kilometrelik bir güzergahı takip edip, Kocadere aracılığıyla Marmara Denizi’ne döküldüğünü hatırlattı. Bu güzergahta yapılacak düzenlemelerle Marmara Denizi ile Uluabat Gölü’nü buluşturacaklarını dile getiren Başkan Altepe, kot farkı sayesinde tuzlu su ile tatlı suyun birbirine karışmasının da önüne geçileceğini söyledi.

NİL’DE OLDUĞU GİBİ NEHİR GEZİSİ DÜZENLENEBİLECEK
Proje kapsamında kanalın komple temizleneceğini ve hat boyunca önemli bir rekreasyon alanı kazandırılacağını ifade eden Başkan Altepe, “Marmara Denizi’nden giren yatlar için Uluabat, doğal bir marina olacak. Aynı zamanda 30 kilometrelik hat boyunca Nil Nehri’nde olduğu gibi nehir gezileri düzenlenecek. Hayata geçirilecek rekreasyon alanları, kafe ve restoranlarla bölge ekonomisi canlanacak. Projeleri hazırlıyoruz. DSİ başta olmak üzere tüm kamu kurumları ile yaptığımız toplantıda projenin uygulanabilir olduğunu gördük. Bursa’ya önemli bir vizyon katacak bu projede ilgili kamu kurumlarıyla birlikte çalışacağız. Proje tamamlanıp, kurumlardan onaylar alınınca çalışmaları başlatacağız” diye konuştu.

PROJEYLE SU BASKINLARI DA ÖNLENECEK
Bölge turizmine yönelik hazırlanan projenin aynı zamanda bölgedeki olası su baskınlarını da önleyeceğini ifade eden Başkan Altepe, “Çınarcık Barajı ve elektrik üretiminin sağlanacağı kuvvet tüneli önümüzdeki günlerde devreye alınıyor. Kuvvet tünelinden gelen sular göle tahliye edilecek. Böylelikle göldeki oksijen oranı artarken, su akışı hızlanacak. Yapacağımız proje ile fazla gelen suların Marmara Denizi’ne akışı sağlanacak ve bölgede su baskını yaşanmayacak. Bölgedeki arazilerin korunması ve yaşanabilir bir çevre için de bu proje büyük önem taşıyor” dedi.

Haber3

Bu haber toplam 724 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.