1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. "Yerli para daha sıcak"
"Yerli para daha sıcak"

"Yerli para daha sıcak"

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, Merkez Bankası'nın sıcak paraya yönelik getirmiş olduğu önlemlerin doğrudan hisse senedi piyasasını hedef almadığını söyledi.

A+A-

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, Merkez Bankası'nın sıcak paraya yönelik getirmiş olduğu önlemlerin doğrudan hisse senedi piyasasını hedef almadığını belirterek, ''Hisse senetlerini yabancı yatırımcıların elde tutma süreleri 1 yılın üzerinde. Yerli yatırımcıların elde tutma süreleri ise 2 haftanın çok altında... Dolayısıyla yerli para daha sıcak...'' dedi.

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak ve dernek üyeleriyle biraraya gelen Erkan, dünyada yaşanan ekonomik krizden sonra piyasalarda hükümetlerin rolünün daha fazla görülmeye başladığını ve hükümetlerin piyasalara likidite sunduğunu belirtti.
Şu anda faizlerin son 100 yılın en düşük seviyelerinde seyrettiğini, bu düşük faizin likidite bolluğunu beraberinde getirdiğini kaydeden Erkan, dünyada yaşanan ekonomik krizin henüz bitmediğini, ancak toparlanma emarelerinin bulunduğunu, finansal piyasalarda 2-3 yıl içinde çok fazla volatilite yaşandığını anlattı. İMKB'nin bu yıl ki faaliyetleri hakkında da bilgi veren Erkan, halka arzlarda 2000 yılından bu yana en iyi performansın sergilendiğini belirtti.

2010 yılı içinde halka arzlar sonucunda ekonomiye ve şirketlere sağlanan kaynak tutarının 3 milyar liraya ulaştığını dile getiren Erkan, diğer taraftan 2010 yılında 13 adet tahvil ve bono ihracı yoluyla sağlanan kaynak tutarının ise 1,9 milyar lira olduğunu bildirdi. Erkan, 2011 yılı için bugüne kadar hisse senetleri piyasasında 9, tahvil ve bono piyasalarında ise 6 halka arz başvurusunun yapıldığını bildirerek, 2011 yılında hisse senetleri piyasasındaki toplam halka arz sayısının 25'i geçmesinin beklendiğini belirtti.

2011 yılındaki projelerine ilişkin de bazı bilgiler paylaşan Erkan, ''10 Ocak 2011 tarihinde uygulamaya alacağımız 'Otomatik Seans durdurma sistemi ile piyasamızda anormal fiyat veya miktar hareketi ortaya çıktığında; önce seansı 15 dakika durduran ve bu anormalliğin devamı halinde 15 günlüğüne netleşmeyi kaldıran, durdurma ve brüt takas uygulamalarına ilişkin bilgilendirme mesajını Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) sisteminde yayımlayan otomatik bir yapı öngörmektedir. Yine ikinci seansın son bölümünde kapanış seansı yapılması ve kapanış fiyatının oluşması hedeflenmektedir. bunu 3-4 ay içinde yapmayı istiyoruz'' diye konuştu.

Erkan, bir gazetecinin Merkez Bankası'nın sıcak paraya yönelik getirmiş olduğu önlemeleri hatırlatması üzerine de şunları kaydetti:

''Önlemler doğrudan hisse senedi piyasasını hedef almıyor. Daha çok para piyasasını repoyu hedef alan bir konu. Dolayısıyla hisse senetleri piyasasını çok da fazla etkilemeyecektir. Zaten bugüne kadar gelen herkesin sıcak para dediği para hisse senetleri piyasasına kimsenin bilmediği bir şekilde uzun vadeli olarak giriyor. Kısa vadeli, gelip de hemen üç beş gün içerisinde çıkan bir yabancı sermaye yok, öyle bir davranış biçimi içinde değiller. Yabancı yatırımcılar şu anda hala yüzde 67 civarında halka açık olan kesimde ağırlıkları var.

Bu yıllardır çok fazla değişmiyor. Demek ki alıyorlar ve uzun vadeli tutuyorlar. Hesap ettiğimizde de yabancı yatırımcıların elde tutma süreleri 1 yılın üzerinde... Yerli yatırımcıların elde tutma süreleri ise 2 haftanın çok altında... Dolayısıyla sıcak para burada yabancı para mı yerli para mı? Yerli para daha sıcak...''

Toplantı öncesinde EGD Başkanı Celal Toprak ve beraberindeki gazeteciler seans salonunu gezdi.

AA

Bu haber toplam 973 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.