1. HABERLER

  2. SEKTÖRDEN

  3. Yıldırım Holding Hayfa Limanı'na Talip
Yıldırım Holding Hayfa Limanı'na Talip

Yıldırım Holding Hayfa Limanı'na Talip

İsrail'in en önemli limanı Hayfa için şirketler yarışta. Limanın işletmesi için aday olan firmalardan birisi de Yıldırım Holding.

A+A-

İsrail’in dünyaya açılan kapısı Hayfa Limanı, ABD ve Çin’i karşı karşıya getirdi. Bu ay sonunda vitrine çıkacak olan İsrail’in en büyük limanını Çinliler’e kaptırmak istemeyen ABD Yönetimi, limanı işletecek şirket arayışında.

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, Ekim ayı sonuna kadar tekliflerin alınacağı liman için biçilen ücret ise 2 milyar İsrail Şekeli yani 586 milyon dolar. Liman için adı geçenler arasında iki ülkeden 2 şirket bulunuyor. Bunlardan biri Türkiye’den Yıldırım Holding. Diğeri ise İsrail’in siyasi ve ekonomik ilişkiler kurmaya başladığı Birleşik Arap Emirlikleri’nin kamuya ait şirketi DP World.

DUBAİ EMİRİ'NİN ŞİRKETİ DE YARIŞTA

Henüz resmi açıklama gelmese de ABD ve Alman basınına göre Yıldırım Holding’in İsrail’in en büyük limanına karşı sıcak baktığı ifade ediliyor. Diğer ilgili şirket olan DP World ise İsrailli işadamı Shlomi Fogel ile bir ortaklık yaptı ve bu ortaklıkla teklif vermeye hazırlanıyor.

Dubai Emiri Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum tarafından yönetilen DP World, 50 binden fazla çalışana sahip. Türkiye’de de bir liman işleten DP World, 40 ülkede operasyon yapıyor. Şirketin cirosu ise 8.5 milyar dolar.

İhalede adı geçen Yıldırım Holding ise liman işletmeciliğini Yılport Holding aracılığıyla yürütüyor. Şirketin portföyünde Türkiye’de 4, Portekiz’de 7, İspanya’da 2, Peru’da 1, Malta’da 1, Norveç’te 1 ve İsveç’te 2 terminal var ve bunların değeri 2 milyar doların üzerinde. Bilindiği üzere Hayfa’daki bir terminali Çinli Shanghai International Port Group kazanmış ve 25 yıl işletmesini üstlenmişti.

Vira Haber

Bu haber toplam 11120 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.