1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Yuan SDR sepetine eklendi
Yuan SDR sepetine eklendi

Yuan SDR sepetine eklendi

IMF İcra Kurulu bugün yaptığı toplantıda, Çin para birimi Yuan'ın SDR (Özel Çekim Hakkı) hesaplamasında kullanılan rezerv para sepetine alınmasına karar verdi.

A+A-

Spunik'in haberine göre; IMF Başkanı Christine Lagarde, Yuan'ın SDR sepetine eklenmesinin Çin'in küresel ekonomiye entegre olması açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Kararın ayrıca, Çin yönetiminin ülkenin para ve finans sistemini reform etmek için son yıllarda yaptıklarını yansıttığını belirten Lagarde, alınan kararın 1 Ocak 2016'tan itibaren yürürlüğe gireceğini açıkladı.

Yuan, IMF'nin para sepetindeki 5.para birimi oldu

1969'da yılında yürürlüğe sokulan SDR, IMF'ye üye ülkelere, ödemeler dengesi ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için Dolar, Euro, Yen ve Sterlinden oluşan sepet içindeki para birimlerinden biri ile borçlanma hakkı sağlıyor.

Kararla birlikte Yuan IMF'nin para sepetindeki 5. para birimi oldu. Yuan'ın sepetteki ağırlığı %10.92 olacak. Sepette Dolar'ın ağırlığı %41.73, Euro'nun %30.93, yen'in %8.33, sterlinin ise %8.09.

IMF söz konusu sepetin kompozisyonuna dair her 5 yılda bir değerlendirme yapıyor. Kurul son olarak 2010'daki gözden geçirmesinde, Yuan'ın gerekli kriterleri karşılamadığını belirterek SDR sepetinde bu paranın yer almasını reddetmişti.

INMARSAT, SDR'yi kullanıyor

SDR, Uluslararası Mobil Uydu Örgütü (IMSO) tarafından INMARSAT gibi haberleşme cihazlarında ve gemiden karaya yapılan iletişim ücretlendirmesinde de kullanılıyor.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1780 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.