1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Yunan adalarına çıkan sığınmacı: "Türkiye'ye dönmektense ölürüm"
Yunan adalarına çıkan sığınmacı: "Türkiye'ye dönmektense ölürüm"

Yunan adalarına çıkan sığınmacı: "Türkiye'ye dönmektense ölürüm"

Times gazetesinin Türkiye ile AB arasında imzalanan göçmen anlaşmasının yürürlüğe girmesinin ardından Yunan adalarında konuştuğu sığınmacılar, "Türkiye'ye dönmektense ölürüm" diyor.

A+A-

Gazetenin haberinde, anlaşmanın yürürlüğe girmesinden saatler sonra beş çocuğuyla birlikte Midilli Adası'na çıkan Afgan annenin Avrupa'ya ulaşmaktan ötürü çok mutlu olduğu aktarıldı. Ancak Meria Azemi adlı Afgan kadına, yeni anlaşma gereği Türkiye'ye geri gönderileceği söylenince "Hayır! Hayır! Hayır! Lütfen olmaz! Türkiye olmaz. Geri gönderilmektense burada ölmeyi tercih ederim" dediği belirtildi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; eşini kaybeden Azemi, 7 çocuğu arasından iki kızını başlık parası karşılığı iki ay önce evlendirerek Afganistan'dan Avrupa'ya gelmek için gerekli parayı toplamış. Elindeki yaklaşık 3 bin 600 dolarla 5 çocuğunu alıp yola çıkan Azemi, önce İran'a, oradan Türkiye'ye ve son olarak da Midilli Adası'na gelmiş.

Azemi, Türkiye'de yaşadıklarını Times gazetesine şöyle anlatıyor: "Bizi iki hafta boyunca açıkta bıraktılar. Sokaklarda kaldık. Yiyeceğimiz de yoktu. Barınak yoktu, bizi koruyan kimse yoktu. Polis ve asker az kalsın bizi öldürüyordu."

Midilli Adası'na gelmek için şişme bota bindiğinde üzerinde kalan son paraları da insan kaçakçılarına verdiğini anlatan Azemi, kendi bacağındaki ve bir kızının ellerindeki morlukları göstererek "Elimde kalan tek şey bu. Kim demiş Türkiye güvenli bir ülke diye!" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

60 hakim Yunan adalarına gidecek

Diğer taraftan AB ve Yunanistan'ın sahillerdeki güvenliği sağlamak için 4 bin kişiyi görevlendireceği hatırlatılan haberde, AB'nin Yunan adalarına 60 hakim yollayarak gelen tüm göçmenlerin dosyasının tek tek inceleneceğini ifade etti. Ancak Midilli Adası'nın göç akınını durdurmayı amaçlayan planı uygulamaya geçirecek kapasitesinin olmadığı da vurgulandı. Times'a konuşan bir Yunan yetkili, "Bize herhangi bir talimat gelmedi. Kimse sığınmacı dosyalarını nasıl ele alacağını bilmiyor" diye konuştu.

'Numaram 004-009'

Midilli'ye anlaşmanın yürürlüğe girme tarihi olan 20 Mart günü (dün) ulaşan bir diğer sığınmacı Behar Mastura ise, "Bize kimse bilgi vermedi. Başımıza ne geleceğini bilemiyoruz. Bize tek verdikleri bir kol bandı. Benim numaram 004-119" dedi.

Yunanistan'ı düşündüren tek konunun anlaşmayı uygulamak için gerekli lojistik altyapı olmadığı da haberde vurgulandı. Bir Yunan yetkili, "AB'nin ikiyüzlülüğü bizi şok etti. Bir bakıyorsunuz olması gerektiği gibi Avrupa kapılarını açıp mültecileri ve göçmenleri kabul ediyor. Ama dönüp tekrar baktığınızda bu insanları insan hakları karnesi lekeli olan bir ülkeye zorla geri yolluyorlar" dedi.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1367 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.