1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) 2021'de suya iniyor
Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) 2021'de suya iniyor

Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) 2021'de suya iniyor

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en büyük deniz aracı olarak hizmet verecek Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) Projesi'nin sözleşmesi Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ve Sedef Tersanesi arasında imzalandı.

A+A-

TÜYAP'ta düzenlenen 12. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nın (IDEF'15) 3. gününde (7 Nisan 2015) SSM ve SEDEF Tersanesi arasında Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) Projesi sözleşmesi imzalandı. Geminin Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na 2021 yılında teslim edilmesi planlanıyor.

Sözleşmeye ilişkin bilgi veren SSM Deniz Araçları Daire Başkanı Müjdat Uludağ, görüşmelere 2013 yılında başladıklarını belirtirken, "Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile SEDEF Gemi İnşaatı Sanayi AŞ arasında sözleşme imzalanmasına karar verilmiştir. 2021 yılında tamamlanması planlanan proje kapsamında yurt içinde üretilecek havuzlu çıkarma gemisi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacına binaen Ege, Karadeniz ve Akdeniz Harekat Alanları'nda ve gerektiğinde Hint Okyanusu ile Atlantik Okyanusu'nda kullanılabilecektir" dedi.

Güvertedeki pistlerde 6 helikopter iniş-kalkış yapabilecek

Geminin 1 Amfibi Tabur, çeşitli tank ve araçları ana üs desteği olmaksızın kriz bölgelerine taşıyabileceğini belirten Uludağ, "Gemi havuzunda taşıyacağı çıkarma araçları ile gerekli yerlerde çıkarma operasyonlarına katılabilecektir. Gemimizdeki uçuş güvertesi çeşitli tiplerdeki helikopterlerin emniyetle iniş kalkışına uygun mukavemette ve uygun büyüklükle 6 tane spota (Pist) sahip olacaktır. Ayrıca uçuş güvertesi 35 tona kadar iniş kalkış ağırlığına sahip helikopterler, çift motorlu hava vasıtaları ve insansız hava araçlarının (İHA) iniş-kalkışına, transferine ve güvenli biçimde park edilmesine uygun yapı ve donanıma haiz olacaktır. 30 tona kadar diğer tekerlekli, paletli araçları ve standart konteynerleri de taşıyabilecektir" diye konuştu.

Tasarım desteği İspanyol Navantia'dan, donanımlar Aselsan ve Havelsan'dan

Uludağ, geminin 34 yataklı tam teşekküllü bir hastaneyi de bünyesinde barındıracağını dile getirerek, şöyle devam etti: "Gemimiz insani yardım operasyonlarında hastane gemisi olarak görev yapabilecektir. Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız bu platform ile hala sahip olduğu bölgesel güç aktarımı yeteneğini orta seviye küresel güç aktarımı yapabilecek seviyeye çıkaracaktır.

Bu proje kapsamında tasarım desteği İspanyol Navantia firmasından alınacak olup, Aselsan-Havelsan iş ortaklığı tarafından, STAMP VE STOP Silah Sistemleri Savaş Yönetim Sistemi Entegrasyon ve İşletim Yazılımı Genesis-Advent, Radar Elektronik Taarruz ve Karşı Tedbirleri sistemlerini içeren Elektronik Harp Suiti, Kızıl Ötesi İz Takip Sistemi, Elektro Optik Dayrektör, Torpido Karşı Aldatma Sistemi gibi sistemler de milli olarak geliştirilecektir."

İmza töreninde verilen bilgilere göre, tam yüklü deplasmanda 27,436 ton ağırlıkta ve 231 metre boyunda inşa edilmesi planlanan Havuzlu Çıkarma Gemisi'nin, silahlı kuvvetlerin envanterinde yer alan en büyük deniz platformu olacağı kaydedildi.

Sözleşmenin imzaları SSM Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Plan ve Prensipler Daire Başkanı Tuğamiral Oğuz Karaman, Sedef Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Kalkavan ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Salih Kalkavan tarafından atıldı. İmza törenine; Milli Savunma Bakan Yardımcısı Kemal Yardımcı, DTO Yönetim Kurulu Başkanı ve Turkon Holding CEO'su Metin Kalkavan, TOBB Başkan Vekili Halim Mete, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Oral Erdoğan, DTO Yönetim Kurulu Üyeleri Süalp Ürkmez, Koray Deniz başta olmak üzere Sedef Tersanesi ve Turkon Holding yöneticileri ile projede yer alacak firmaların temsilcileri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan yetkililer, denizcilik sektöründen önemli isimler katıldı.

img_3749.jpgimg_3760.jpgimg_3795.jpgimg_3802.jpg

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 7079 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.