1. HABERLER

  2. SU SPORLARI

  3. 60 metrelik dalış keyfi
60 metrelik dalış keyfi

60 metrelik dalış keyfi

Çukurova Sualtı İhtisas Kulübü dünyada tek örneğinin Mısır'da bulunduğu öne sürülen 60 metrekarelik duba yaptırdı.

A+A-

Yıllardır “balık adam” eğitimi veren Çukurova Sualtı İhtisas Kulübü, kursiyerlerinin, tekneden atlama ve tekrar su yüzüne çıkmada yaşadıkları sıkıntıya son vermek için dünyada tek örneğinin Mısır'da bulunduğu öne sürülen 60 metrekarelik duba yaptırdı.

Türkiye Sualtı Federasyonu İl Temsilcisi ve Çukurova Sualtı İhtisas Kulübü kurucusu ve başkanı Ayhan Veziroğlu'nun, Çukurova Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirdikleri dalış okulu eğitimleri için paslanmaz çelikten yaptırdığı dev platform, Mersin'in Aydıncık ilçesi sahiline Belediye Başkanı Ferat Aktan'ın yasal prosedürlerin kısa sürede tamamlanması konusundaki desteği ve onlarca işçinin saatler süren çabasıyla indirildi.

Adana'daki atölyeden parçalar halinde yüklenen platform sahilde birleştirildikten sonra kursiyerlerin alkışları eşliğinde denize indirilirken, çevredeki vatandaşlar da bu çalışmayı merakla izledi. Platform sahilden birkaç mil mesafedeki iki ada arasına sürüklendikten sonra 30 kursiyere birden aynı anda dalış eğitimi verildi.

Kulüp Başkanı Ayhan Veziroğlu, yaptığı açıklamada, platformun kursiyerlerin keyifli bir dalış yapmasını sağladığını belirterek, “Normal şartlarda tekneden yapılan atlayışlar ve yeniden su yüzüne çıkıp tekneye geçişte kursiyerlerimiz adeta eziyet çekiyorlardı. Ancak, 'The Duba' adını verdiğimiz bu platform sayesinde eziyete son verdiğimiz gibi, kaliteli eğitim de gerçekleştirmiş oluyoruz” dedi.

Dalış Sporu 
Dalış sporunun önemine de değinen Veziroğlu, su altını keşfetmek, farklı bir heyecan yaşamak ve sıra dışı aktivitelerde bulunmaktan zevk alanların öncelikli tercihi olan balık adam eğitiminin artık Türkiye'de de Avrupa standartlarında verilebildiğini söyledi.

Kulüp üyelerinin, yerel dalış noktaları dışında Türkiye'nin ve dünyanın gözde mekanlarında da dalış yapabileceklerini söyleyen Veziroğlu, amaçlarının denizi ve çevreyi koruyan tecrübeli balık adamlar yetiştirmek olduğunu ifade etti.

Balık adam kurallarına da dikkati çeken Veziroğlu, bu spor dalının meraklılarına tavsiyelerde de bulunarak, şöyle devam etti:

“Başarılı bir dalış için balık adamın nefesini tutmaması gerekiyor. Devamlı yavaş ve derin nefes alınması önemli. Düzenli nefes alan, kendini sualtındaki basınç değişimlerine karşı korumuş olur. Özellikle derine dalınıyorsa, tüpteki hava sık sık kontrol edilmeli. Hava miktarı 100 bar sınırındayken dönüşe başlanmalı ve minimum 50 bar ile emniyet duraklamasında olunması gerekiyor.”

Tüplü dalışta dikkat edilecek en önemli şey, eğitimi alınan derinlik sınırının aşılmamasıdır. Yıldız dalıcılar için derinlik sınırı 18 metre, tüm sporcular için ise eğitim düzeyi ayırmaksızın 30 metredir.”

Veziroğlu, dalışlarda dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birinin de sualtı canlıları olduğunu ifade ederek, “Bu canlıların birçoğu hassas ve kırılgandır. Bunları elle tutmak, suyun dışına çıkartmaya çalışmak doğru değildir” dedi.

Bu haber toplam 1230 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.