1. HABERLER

  2. ENERJİ

  3. ABD: Türkiye ile LNG anlaşması imzalayabiliriz
ABD: Türkiye ile LNG anlaşması imzalayabiliriz

ABD: Türkiye ile LNG anlaşması imzalayabiliriz

Türk Akımı'nın Avrupa ülkelerine uzanması fikrine olumsuz bakan ABD'nin Dışişleri Bakan Yardımcısı Sandra Oudkirk, Türkiye'nin ABD'den LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) alabileceğini söyledi.

A+A-

LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) pazarını kaybetme korkusu yaşayan ABD, özellikle Türk Akımı'nın Avrupa ülkelerine uzanması fikrine olumsuz bakıyor. Boru hatlarından oldukça rahatsız olan ABD'nin Dışişleri Bakan Yardımcısı Sandra Oudkirk, Atlantik Konseyi'ndeki görüşmeler sırasında  ABD'nin Türkiye ile LNG sevkiyat anlaşması imzalanmasını ihtimal dışı tutmadığını belirtti.

Türkiye'nin kesin olarak LNG alma eğiliminde olduğunu kaydeden Oudkirk, "Bunun nereden alınacağını Türkiye'ye sormak gerekiyor. Bu gaz ABD'den de gidebilir. ABD ve Avustralya küresel pazara daha yüksek miktarda gaz sevk etmeye başlamışken LNG'de de bir esneklik olacak" dedi.

'TÜRK AKIMI VE KUZEY AKIM 2 KARŞISINDAKİ TUTUMUMUZ AYNI'

Oudkirk'e göre ABD'nin Türk Akımı ve Kuzey Akım 2 karşısındaki tutumu aynı.

Oudkirk, "Kuzey Akım 2 politikamıza daha fazla odaklandığımız görülebilir ancak Türk Akımı konusunda da aynı yaklaşıma sahibiz. Her iki hat da, Ukrayna'yı bypass ederek gaz sevk etmeyi amaçlıyor. Türk Akımı da, Kuzey Akım 2 gibi Ukrayna ve Avrupa'nın güvenliği için tehdit oluşturuyor. ABD, özellikle Türk Akımı'nın Avrupa ülkelerine uzanması fikrine olumsuz bakıyor" ifadelerini kullandı.

Kuzey Akımı-2'yi durdurmak için alternatif arayışı

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Washington'un Kuzey Akımı-2 doğalgaz boru hattının yapımını durdurmak için çeşitli alternatifleri değerlendirdiğini bildirdi.

Wall Street Journal gazetesinin düzenlediği bir konferansta konuşan Bolton, ABD'nin Kuzey Akımı-2 doğalgaz boru hattının yapımını durdurmak için çeşitli alternatifleri değerlendirdiğini belirtti. Daha önce ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir bürokrat, Ukrayna Donanması'na ait gemilere Rusya'nın ulusal sularını ihlal ettikleri gerekçesiyle el konulması olayının Avrupa Birliği'ni (AB) Kuzey Akımı-2'den vazgeçirmesi gerektiğini söylemişti. ABD'li yetkili, hattın yapım konusunun, Karadeniz'deki olaydan sonra ABD'nin çağrılarına karşı daha duyarlı hale gelen Alman politikacılarla görüşüldüğünü, zira olup bitenlerin 'Alman kamuoyunda yankı uyandırdığını' ifade etmişti.

Bu arada Almanya Dışişleri Bakanlığı, Karadeniz'deki olayın Berlin'in Kuzey Akımı-2'nin yapımına yönelik tutumunu değiştirmediğini vurgulamıştı. AB'nin en büyük ekonomisine sahip Almanya, Kuzey Akımı-2 projesini destekliyor. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Kerç Boğazı'nda yaşanan olaydan sonra Kuzey Akımı-2'nin ticari bir proje olduğunu ve Alman ya da Avrupalı şirketlerin ona katılmaktan vazgeçmesinin hiçbir ülkeye çıkar sağlamayacağını ifade etmişti.

Kaynak : Sputnik

Vira Haber

 

Bu haber toplam 9252 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.