1. HABERLER

  2. IMO & AB

  3. AB'den flaş Türkiye açıklaması: Anlaşma sağlandı
AB'den flaş Türkiye açıklaması: Anlaşma sağlandı

AB'den flaş Türkiye açıklaması: Anlaşma sağlandı

Brüksel’de gerçekleşen ve göçmen sorununun konu edinildiği AB liderler zirvesinde, Türkiye ile işbirliği konusunda bir eylem planı üzerinde anlaşıldığı açıklandı.

A+A-

Türkiye göçmen akınının kontrol altına alınması için göstereceği iş birliği karşılığında AB'den 3 milyar euro mali yardım, vatandaşlarına Schengen vizesi kolaylığı ve AB üyelik müzakerelerinde yeni başlıklar açılmasını istemişti. Brüksel'de yapılan ve gece geç saatlerde son bulan AB liderler zirvesinin ardından yaptığı açıklamada Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Türk yetkililerle son haftalarda yaptığımız görüşmelerin tek bir amacı vardı: Türkiye üzerinden Avrupa'ya yapılan göçmen akınını kontrol altına almak. Eylem planı bu yönde çok büyük bir adım" dedi.

Ancak planda Türkiye'nin şartlarının ne ölçüde kabul edildiği net şekilde belirtilmiyor.

MERKEL DOĞRULADI

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinde bazı yeni başlıkların açılması konusunda uzlaşıldığını doğruladı. Ancak hangi müzakere başlıklarının açılacağını belirtmedi. Merkel pazar günü Türkiye'yi ziyaret edip Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

YARDIM MİKTARINA DAİR MÜZAKERELER DEVAM EDECEK

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Junker da, yapılacak toplam yardım miktarına dair müzakerelerin ilerleyen günlerde Türk yetkililerle devam edeceğini belirtti. Vize serbestliği konusunda nasıl bir yol izleneceği ise tartışmalı. Junker, AB'nin vize kolaylığı konusunda çalışmalarını hızlandıracağını, ancak bunun "Ankara'ya bedava bilet anlamına gelmediğini" belirtti.

AB üyesi bazı ülkeler vize serbestliği başta olmak üzere Türkiye'nin bazı taleplerine karşı çıkıyor. Kıbrıs, Fransa ve Yunanistan, Türkiye ile anlaşma konusunda acele edilmemesinden yana olduklarını belirtmişti.

BBC Türkçe

Bu haber toplam 1352 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.