1. HABERLER

  2. ENERJİ

  3. Aramco ve ADNOC arasında stratejik ortaklık
Aramco ve ADNOC arasında stratejik ortaklık

Aramco ve ADNOC arasında stratejik ortaklık

Suudi petrol devi Aramco ve Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi (ADNOC) arasında imzalanan anlaşma ile taraflar arasında uzun vadeli stratejik ortaklık için önemli bir adım atıldı.

A+A-

Aramco ve ADNOC, Hindistan’ın Maharaştra eyaletindeki Mumbai şehrinin 215 mil güneyindeki Ratnagiri bölgesinde günlük 1,2 milyon varil ham petrol kapasitesine sahip rafineri kompleksinin geliştirilmesi için Ratnagiri Rafineri ve Petrokimya Limited Şirketi (RRPCL) ile stratejik bir anlaşma imzaladı.

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de imzalanan anlaşma için düzenlenen törene Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Bakanı ve ADNOC Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Dr. Sultan Ahmed el-Cabir ile Suudi Aramco Şirketi İcra Kurulu Başkanı Emin Hasan en-Nasır katıldı.

Aramco ve ADNOC ile Bharat Petrolleri (BPCL), Hindistan Petrol Şirketi (HNGIL), Hindistan Petrolleri (HPCL) ve RRPCL Şirketi gibi Hindistan’ın ulusal petrol şirketlerinden oluşan konsorsiyum arasındaki anlaşmada bulunan stratejik işbirliği ilkeleri, rafineri kompleksinin ortak inşası ve işletilmesi üzere kuruldu. Aramco ve ADNOC, yeni ortak girişimin yüzde 50 hissesine sahip olurken geri kalan yüzde 50’lik hisse Hint konsorsiyumu içerisindeki şirketler tarafından paylaşılacak.

Suudi Aramco ayrıca ADNOC, RRPCL, BPCL, HNGIL ve HPCL ile mutabakat anlaşmaları da imzaladı.

İmza törenine BAE Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed Al Nahyan, Hindistan Petrol ve Doğalgaz Bakanı Shri Dharmendra Pradhan ve RRPCL Yönetim Kurulu Başkanı katıldı.

Törende konuşan BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed Al Nahyan yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“BAE liderliğinin direktifleri doğrultusunda, ürettiğimiz petrolün varil başına değerini en üst seviyeye çıkaracak ilişkiler kurmak üzere, Suudi Arabistanlı ve Hindistanlı kardeşlerimizle stratejik işbirlikleri yapıyoruz. Bu proje, BAE’nin yurt dışındaki hedefli stratejik yatırımlarını, rafineri ve petrokimya alanında da genişletmesi için yapacağı yeni çalışmalar için örnek olacak. Projeye yaptığımız yatırım, ham petrol ürünlerimizin bir kısmını, dünyanın büyük ekonomilerden olan ve en hızlı büyüyen rafineri ve petrokimya pazarlarından birine sunmamızı sağlıyor.”

İmzaların atılmasıyla ADNOC’un enerji sektöründeki ortaklıklarını genişletme yaklaşımına işaret eden BAE Dışişleri Bakanı bunun piyasaya erişim, değer kazanma ve karşılıklı çıkar sağlanması gibi benzersiz katkılar sunduğunu belirtti.

Suudi Aramco Şirketi İcra Kurulu Başkanı Emin Hasan en-Nasır da yaptığı açıklamada bu büyüklükteki uzun vadeli ortak girişimlerle gerçekleşen işbirliklerinin önemine dikkat çekti. Dünya çapındaki enerji talebinin 2050 yılına kadar hızla büyümesi nedeniyle Hindistan’da güçlü bir talep patlaması beklendiğini belirten Hasan en-Nasır, Aramco, ADNOC ve RRPCL arasında yapılan rafineri kompleksi anlaşması ile dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birine, güvenilir bir petrol kaynağı sağlamak üzere katkıda bulunmaktan gurur duyduklarını ifade etti.

Suudi Aramco Şirketi İcra Kurulu Başkanı en-Nasır, anlaşmanın Hindistan’daki yakıta ve kimyasala olan talep artışını karşılayabileceğini ve anlaşma ortaklarının stratejik hedeflerine ulaşabileceğini söyledi. Suudi Aramco’nun Hindistan petrol ve gaz sektöründeki varlığından duyduğu memnuniyeti dile getiren Nasır, bu anlaşmanın dünya çapında rafineri işletmesi, pazarlama ve kimya sektöründeki faaliyetlerin genişletilmesi ile ortak koordinasyonların kurulmasında önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Hindistan Petrol ve Doğalgaz Bakanı Shri Dharmendra Pradhan yaptığı açıklamada, “Petrol ve gaz ilişkilerimiz bugün Suudi Aramco ve ADNOC ile yapılan ortaklık anlaşmasının imzalanmasıyla büyük bir sıçrama gerçekleştirdi. Bu sayede Suudi Arabistan ve BAE, Hindistan’daki rafineri sektörünün yanı sıra Hindistan’ın kalkınma sürecinin hızlı büyümesinin de ortakları olacaklar” diye konuştu.

Bakan Pradhan, Suudi Aramco ve ADNOC ile Hint Petrol Şirketleri Konsorsiyumu arasındaki bu stratejik ortaklığın, enerji sektöründe bölgesel düzeyde işbirliğinde atılmış önemli bir adım olduğunu ve dev şirketler arasında stratejik ortaklıklar kurma fırsatı verdiğini söyledi.

Anlaşma, dünyanın önde gelen iki şirketinin ham petrol ve hidrokarbon kaynakları tedariki alanındaki geniş uzmanlıklarından yararlanma fırsatı olarak görülüyor. Bununla birlikte, tarafların projenin genel özelliklerini belirlemek üzere bir ön hazırlık çalışması yapmaları planlanıyor.

Vira Haber

Bu haber toplam 5483 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.