1. HABERLER

  2. IMO & AB

  3. Avrupa Birliği emisyon azaltımında dünya lideri
Avrupa Birliği emisyon azaltımında dünya lideri

Avrupa Birliği emisyon azaltımında dünya lideri

Avrupa Çevre Ajansı (European Environment Agency - EEA) tarafından yayınlanan rapora göre; Avrupa Birliği sera gazı emisyonlarını 2020 yılına kadar %20 azaltmaya ilişkin hedefini gerçekleştirme hususunda beklenenden daha başarılı oldu.

A+A-

 “2015 Avrupa’sında Eğilimler ve Tahminler” adlı rapor, 1990 - 2014 yılları arasında Avrupa’da sera gazı emisyonlarının %23 oranında azalarak kaydedilen en düşük seviyelere ulaştığını ortaya koydu.

Üye devletlerin son tahminleri, AB’nin mevcut tedbirlerle 2020 yılına kadar %24 azaltmaya, planlanmış olan ilave tedbirlerle ise %25’lik bir azaltmaya doğru yol aldığını gösterdi. Avrupa Birliği, emisyonları 2030 yılına kadar en az %40 oranında azaltmaya ilişkin hedefine yönelik çalışmalara başladı. Bu hedefin, Aralık 2015’te Paris’te yapılacak olan küresel iklim değişikliği görüşmelerine (COP 21) katkı sağlayacağı ifade edildi.

AB’NİN İKLİM VE ENERJİ POLİTİKALARININ İŞLERLİĞİNE DAİR ÇOK GÜÇLÜ BİR İŞARET

AB’nin İklim ve Enerjiden Sorumlu Bakanı Miguel Arias Canete, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Avrupa ekonomisi 1990 - 2014 yılları arasında %46’nın üzerinde büyüme göstermiş ve aynı dönemde emisyonları %23 oranında azaltmayı başarmıştır. Biz iklim korumasının ekonomik büyüme ile bir arada gittiğini devamlı olarak göstermekteyiz. Bu durum, önümüzdeki Paris iklim konferansında Avrupa’nın sorumluluklarına sadık kaldığına ve AB’nin iklim ve enerji politikalarının işler durumda olduğuna dair çok güçlü bir işarettir. Biz, Paris taahhüdümüzü uygulamaya yönelik ilk adımımızı bu yılın başlarında sunulan yeni önerilerle zaten atmış bulunmaktayız.”

TEMEL BİR DEĞİŞİKLİĞE GİDİLMELİ

Avrupa Çevre Ajansı Müdürü Hans Bruynınckx ise, “Avrupa’nın sera gazı emisyonlarını azaltma ve enerji verimliliğine ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapma çabaları olumlu sonuçlar doğurmuştur. Raporumuz, Avrupa’nın 2020 iklim hedeflerine doğru ilerlemekte olduğunu göstermektedir. Rapor ayrıca, 2030 ve 2050 uzun vadeli hedeflerimize erişmek için Avrupa’da enerjiyi üretme ve kullanma şeklimizde temel bir değişikliğe gitmemiz gerektiğini göstermektedir” diye konuştu.

Avrupa Birliği cephesinde sera gazı emisyonlarındaki azalmanın 2020 yılından sonra daha yavaş bir hızla devam etmesi bekleniyor. AB üyesi devletler tarafından teslim edilen öngörülere göre, planlanan azaltımların 2030 yılına kadar 1990 yılı seviyelerinin (mevcut tedbirlerle) %27 - (ilave tedbirlerle) %30 altında olması tahmin ediliyor. Bu nedenle 2030 yılına kadar %40 azaltım hedefine ulaşılabilmesi için yeni politikaların yürürlüğe konması gerekiyor.

Bu haber toplam 3709 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.