1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Bakan Elitaş açıkladı: 'AB pazarı yeniden canlandı'
Bakan Elitaş açıkladı: 'AB pazarı yeniden canlandı'

Bakan Elitaş açıkladı: 'AB pazarı yeniden canlandı'

Ekonomi Bakanı Elitaş, bugün açıklanan ihracat verileri sonrası yaptığı açıklamada, AB'ye yapılan ihracatın pazarının canlandığını gösterdiğini söyledi.

A+A-

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye İhracatçılar Meclisince (TİM) açıklanan mart ayı ihracat rakamlarına ilişkin, "İhracatımızda şubat ayında başlayan artış trendinin mart ayında da devam ediyor olması, 2016 ihracat hedefimize ulaşmamızın ayak sesleridir" dedi ve verilerin "AB pazarının yeniden canlandığını göstermesi açından önemlidir" ifadesini kullandı.

Elitaş, yazılı açıklamasında, söz konusu ayda ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 artarak 11 milyar 466 milyon dolara ulaştığını belirtti.

"İhracatımızda şubat ayında başlayan artış trendinin mart ayında da devam ediyor olması, sürdürülebilir ihracat artışıyla birlikte 2016 ihracat hedefimize ulaşmamızın ayak sesleridir." değerlendirmesinde bulunan Elitaş, iki aydır devam eden ihracat artışının gelecek aylarda daha yüksek oranlarda gerçekleşeceğine yürekten inandığını bildirdi.

'İhracat artış trendine girdi'

Sanayi ürünleri ihracatının mart ayında yüzde 3,5 artışla 9 milyar 447 milyon dolara çıktığına dikkati çeken Elitaş, bu durumun ihracatının yüzde 80'ine yakını sanayi ürünleri ihracatından oluşan Türkiye'nin geleceğe daha güvenle bakmasına neden olduğunu belirtti.

İhracatta ilk iki sırayı alan otomotiv sektörü ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ihracatında martta yaşanan artışların, bütün olumsuzluklara rağmen 2016 ihracat hedefi için kendilerini umutlandırdığını ifade eden Elitaş, şunları kaydetti:

"Otomotiv sektörü ihracatının geçen yılın mart ayına göre yüzde 15,6, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ihracatının geçen yılın mart ayına göre yüzde 14,3 artması, sanayinin çarklarının hızlandığını göstermektedir. Sanayi ürünleri ihracatında yaşanan bu artış ve ihraç pazarlarımızda yaşanan gelişmeler de ihracatımızın artış trendine girdiğinin kanıtıdır."

"AB pazarı yeniden canlandı"

AB ülkelerine yönelik ihracatın martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,9 artarak 5 milyar 608 milyon dolara ulaşmasının bu yıl için belirlenen ihracat hedeflerinin yakalanacağının bir başka işareti olduğunun altını çizen Elitaş, "İhracatımızın yüzde 50'sine yakınını gerçekleştirdiğimiz AB ülkelerine ihracatta yaşanan artış, AB pazarının yeniden canlandığını göstermesi açından önemlidir." ifadesini kullandı.

Elitaş, AB ülkelerine ihracatın ocak-mart döneminde 2015 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 6,2 artış göstermesinin, ihracat hedeflerine ulaşılmasında "önemli bir mihenk taşı" olduğunu belirterek, AB ülkelerine ihracattaki artış trendinin lojistik sorunlardan kaynaklanan ihracat azalışının telafi edilmesinde önemli rol oynayacağını kaydetti.

"Gece gündüz çalışıyoruz"


İhracatta son iki aydır yaşanan artışın, ihracatın yeniden yükselişe geçtiğini gösterdiğini vurgulayan Elitaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu artışların sürdürülebilir ve daha yüksek hale getirilmesi için Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız başkanlığında, bakanlığımın koordinasyonunda, ihracatçılarımızla, iş adamlarımızla dünyayı dolaşıyoruz. Hangi ülkeye hangi ürünü satabiliriz, hangi ülkede Türk iş adamına, ihracatçısına fırsat var, bu fırsattan nasıl ülke olarak faydalanabilirizi belirlemek için gece gündüz çalışıyoruz. Bu yoğun çalışma sayesinde 2016 ihracat hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyor, ihracatçılarımızı, iş adamlarımızı, sanayicilerimizi, ihracatta emeği geçen herkesi tebrik ediyorum."

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1575 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.