1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Caretta carettalar yuva yapıyorlar
Caretta carettalar yuva yapıyorlar

Caretta carettalar yuva yapıyorlar

Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesinde, caretta carettalar yuva yapmaya başladı.

A+A-

Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) Köyceğiz Başkan Yardımcısı Bekir Erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, caretta carettaların İztuzu kumsalına yuva yapmaya başladığını ve şimdiye kadar 35 yuvanın tespit edildiğini söyledi. 
Deniz kaplumbağalarının Türkiye'deki en önemli üreme alanlarından birinin İztuzu kumsalı olduğunu belirten Erdoğan, şunları söyledi:
''Buradaki koruma çalışmaları 1989 yılından bu yana devam ediyor. Son 15 yılda büyük aşama kaydedildi ve kumsaldaki yuva sayısı her geçen yıl daha da arttı. Mayıs ayında çiftleşmeler başladı, ardından da yumurtlama dönemi başlayacak. Şu anda tespit edilen 35 civarında yuva var. 2 aylık bir kuluçka döneminin ardından yavrular İztuzu kumsalından denize ulaşmaya başlayacaklar.''
Erdoğan, kumsalda yürütülen çalışmaların bölge adına sevindirici olduğunu ifade ederek, ''İztuzu kumsalını herkes bilinçli bir şekilde kullanıyor. Bu plaj gündüz insanlara, gece caretta carettalara ait. Kumsalı sabah saat 08.00'den akşam saat 20.00'a kadar insanlar, bunun dışında caretta carettalar kullanıyor. Buraya gelenler koruyarak kullanmanın ve çevrenin bilincinde. Onun için bu alan 2008 yılında Time Dergisi tarafından en iyi korunan açık alan seçildi'' diye konuştu.
Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Yakup Kaska ise caretta carettalar konusunda daha dikkatli olunmasını istedi. 
Kaska, ''Bu güne kadar yaklaşık 27 caretta caretta tedavi edilerek doğal ortamına salındı. Şu anda merkezimizde 2 yıl önce getirilen 'Deniz' ve geçen yıl gelen 'Mersin Nazlı' isimli iki caretta caretta tedavi görüyor. Yaralı getirilen tüm caretta carettalarda maalesef pervane kesikleri ve misina dolanması gibi yaralanmalar mevcut. Biraz daha duyarlı olunmasını istiyoruz'' dedi.

A.A

Bu haber toplam 1005 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.