1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Çeksan Tersanesi, Ronja Supporter’ı denize indirdi
Çeksan Tersanesi, Ronja Supporter’ı denize indirdi

Çeksan Tersanesi, Ronja Supporter’ı denize indirdi

Çeksan Tersanesi tarafından Norveç’e ihraç edilmek üzere inşa edilen Ronja Supporter denize indirildi.

A+A-

Norveçli Aas Mek. Verksted tarafından canlı balık taşıma amacıyla Çeksan Tersanesi’ne inşa ettirilen Ronja Suppoter için denize indirme töreni düzenlendi.

Gemi ve Yat İhracarçıları Birliği ve Çeksan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak’ın ev sahipliğinde düzenlenen törene Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Başkanı Murat Kıran, Aas Mek. Verksted temsilcileri ile birlikte sektörden çok sayıda davetli katıldı.



İlk konuşmayı Çeksan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak gerçekleştirdi. Bayrak, bugüne kadar 27’si ihraç olmak üzere 68 gemi inşa ettiklerini söyledi. Ronja Supporter’ın 5 gemilik siparişin son parçası olduğunu belirten Başaran Bayrak, 70 metre boyunda 12 metre genişliğinde olan geminin bugün teslim edilmesiyle siparişi tamamladıklarını söyledi.



Başaran Bayrak’ın ardından siparişi veren armatör Aas Mek. Verksted adına Engin Sezen konuştu. Planlan tarihten 1,5 ay önce teslimatı yapılan geminin Çeksan Tersanesi’nin ne kadar hassas ve kaliteli bir tersane olduğunun kanıtı olduğunu söyleyen Engin Sezen, Çeksan Tersanesi ile 20 yıldır işbirliğinde bulunduklarını ve bunu devam ettirmekten memnuniyet duyacaklarını belirtti.



Sektörde teşvik beklentisi bulunuyor

Engin Sezen’den sonra İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan konuşmasını gerçekleştirdi. çıktı. İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan da, Türk denizcilik sektörünün özellikle 2002-2008 ve sonraki dönemler arasında dünyadaki en önemli oyunculardan biri haline geldiğini belirterek, Bakan Elitaş'tan teşvik konusunda sektöre destek istedi. Kalkavan, "Yüksek istihdam sağlayan sektörümüz için tek istediğimiz, bize dünyayla eşit şartlarda rekabet etme imkanı verin" ifadelerini kullandı.



"Yıllık 290 milyon dolarlık bir ihracat değerinden yıllık 2,5 milyar doları aşan ihracat değerine ulaşan bir sektör"

Törende konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka ise Türk gemi inşa sektörünün bakım ve onarım konusunda dünya markası haline geldiğini söyledi.

Türk tersanelerinin 2000'li yılların başından beri kazandığını sektöre yatırarak 7-8 kat büyüme sağladığını anlatan Aka, "Yıllık 290 milyon dolarlık bir ihracat değerinden yıllık 2,5 milyar doları aşan ihracat değerine ulaşan bir sektörden söz ediyoruz. Özellikle kriz döneminde yaşadığı kayıpları dönüşüm sağlamak suretiyle onarımdan bakımdan çıkararak yılda 400 milyon dolar düzeyinde bir girdi elde etmesi sektörümüzün en önemli başarılarından biridir" diye konuştu.



2023 hedeflerinde gemi inşa sanayine büyük görevler düşüyor

Son olarak Ekonomi bakanı Mustafa Elitaş konuşmasını gerçekleştirdi. ‘Gemiyi Ya Allah Bismillah deyip denize indireceğiz” diyen Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, “Gemi buradan Norveç’e gidecek. Norveç’te tutulan canlı balıkların üretim tesisi için kullanılacak. Bundan sonra bizi daha ileriye taşıyacak adımları kararlılıkla atmaya devam edeceğiz. Hava koşulları ne kadar sert olursa olsun ellerimiz sıkı sıkıya dümeni tutuyor olacak. Hepimizin yolu açık, denizleri sakin, pruvası net olsun.” dedi.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, törende yaptığı konuşmada "Geçen yıl gemi inşa sektörü ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 21,5 azalarak 996 milyon dolara geriledi. Üstleneceğimiz yeni projelerle, inşa edeceğimiz yepyeni gemiler ve tankerlerle, eminim bu yıl sektörümüz için çok daha iyi bir yıl olacaktır" dedi.

Geminin yapımında emeği geçen çalışanlara ve Çeksan Tersanesine teşekkür eden Elitaş, dünyada birçok taşıma aracının icat edildiğini, bunlardan en etkilisinin deniz araçları olduğunu söyledi.

Küresel ticaretten daha fazla pay almak isteyen tüm ekonomilerin, lojistiğe gün geçtikçe daha fazla önem verdiğini söyleyen Elitaş, "Bugün küresel ticaretin yüzde 70’i, Türk dış ticaretinin ise yüzde 55’i deniz yoluyla yapılıyor. Ayrıca, deniz yoluyla taşınan global yük miktarı son 20 yılda tam iki katına yükseldi" dedi.

Türkiye'nin küresel ticaretin önde gelen ekonomilerinden biri olma yolunda hızla ilerlediğini belirten Elitaş, "Cumhuriyetimizin 100. yaşını kutlayacağımız 2023 yılına az bir zaman kaldı. 2023 ihracat hedeflerimize ulaşabilmemiz için tüm sektörlerimizin ihracatını artırmasına bağlı. Özellikle de gemi inşa sektörü gibi hem istihdam sağlayan hem de demir-çelik gibi makine gibi, kimyasallar gibi pek çok sektörle yakından ilintili olan bir sektöre 2023 yolunda ciddi görevler düşüyor" diye konuştu.

"2015'te gemi inşa sektörü ihracatı 996 milyon dolara geriledi, eminim bu yıl daha iyi bir yıl olacak"

Türkiye'nin, sahip olduğu yetişmiş iş gücü, teknik kapasitesi ve disipliniyle küresel gemi inşa sektörünün önde gelen ülkelerinden biri konumunda olduğunu anımsatan Elitaş, sektöre ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Ülkemiz 2015 itibarıyla, gemi sipariş sıralamasında 10. sıraya yükselmiştir. Ayrıca Türkiye, dünya genelinde tanker siparişi alan ülkeler sıralamasında 7. ülkedir. Özellikle de bugün suya indirdiğimiz büyük tonajlı tanker üretiminde Güney Kore, Çin, Japonya ve Brezilya gibi ülkelerle rekabet ediyoruz. İnşallah en kısa sürede dünyanın en büyük ilk üç tanker üreticisi ülkesinden biri olacağız. İhracat rakamlarımıza baktığımızda 2015 yılında küresel ticaretteki sıkıntıları en fazla hisseden sektörlerimizden birinin maalesef gemi inşa sektörü olduğunu görüyoruz. Gemi inşa sektörü ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 21,5 azalarak 996 milyon dolara geriledi. Üstleneceğimiz yeni projelerle, inşa edeceğimiz yepyeni gemiler ve tankerlerle, eminim bu yıl sektörümüz için çok daha iyi bir yıl olacaktır."

"Faal olan 77 tersanemize 26 tane daha tersane eklenecek"

Türk gemi inşa sanayisinin ihraç ettiği gemilerin yarısından fazlasını Avrupa Birliği ülkelerine ihraç ettiğini hatırlatan Elitaş, son yıllarda özellikle de Suudi Arabistan, Ürdün ve Panama gibi farklı pazarlara da ihracat yapıldığını kaydetti.

Ekonomi yönetiminin her zaman sözünü ettiği pazar çeşitlendirmesini gemi inşa sektörünün gayet iyi şekilde başardığını belirten Elitaş, sektörün dünyada adından söz ettiren bir konuma ulaştığını söyledi.

Elitaş şunları kaydetti: "Ülkemiz özel maharet ve özel işçilik isteyen, katma değeri yüksek gemi inşa eden sayılı ülkelerden biri. Kimyasal tankerde, yatta, orta ölçekli gemi ve kosterlerde Türkiye bir üretim markası haline gelmeyi başarmıştır. Hali hazırda faal olan 77 tersanemize kısa zaman içinde 26 tane daha tersanenin eklenmesiyle birlikte üretim kapasitemiz çok daha fazla artacak.

Son olarak, sektördeki 76 büyük ihracatçı firmanın başvurusu ile 2009 yılında kurduğumuz 'İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği' de tüm bu süreçte sektörün amiral gemisi olacaktır. Birliğimizin de etkin katkısıyla Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında da 10 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacağımıza eminim."

"KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti sağlıyoruz"

Ekonomi Bakanlığının 2023’e giden yolda verdiği teşviklerle gemi inşa sektörünün yanında olduğunu anlatan Elitaş, "Sektörümüze yönelik olarak teşvik sistemimiz kapsamında, tersanelerimizin inşa edecekleri gemilere özel olarak, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti ve yatırım döneminde istihdam edilen işçiler için ödenecek sigorta primi işveren hissesi desteği sağlıyoruz. Sadece tersanelerin modernizasyonuna yönelik yatırımlar için ise 'Genel Teşvik Uygulamaları' çerçevesinde KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti uyguluyoruz" bilgilerini verdi.

Elitaş, yurt içinde gemi inşa ettirmek ya da yurt içinden yeni bir gemi satın almak yoluyla gerçekleştirilecek olan deniz yolu ile yük veya yolcu taşımacılığına yönelik yatırımların da "öncelikli alanlarda yapılacak yatırımlar" kapsamında değerlendirildiğini ve 5. Bölge desteklerinden yararlandırıldığını anımsattı.

Elitaş, "Armatör firmalarımız KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği ve faiz desteği desteklerimizden istifade edebilmektedirler" ifadelerini kullandı. Bakan Elitaş, gemi inşa sektöründeki teşvik beklentilerinin değerlendirileceğini belirterek, "Ayaküstü çözülecek bir konu değil bu, enine boyuna değerlendireceğiz, analiz edeceğiz" diye konuştu.

"Ekonominin dümeninde pek çok krizden başarıyla çıkmış bir yönetim var"

Ekonominin dümenindeki isimlerin 2023’e doğru giden yolun dalgalı ve çok rüzgarlı olduğunun farkında olduğunu söyleyen Elitaş, iktidarın tüm tedbirleri alarak yoluna devam ettiğini kaydetti. Elitaş sözlerini şöyle tamamladı:

"Bugüne kadar, farklı konularda kilit roldeki birçok reforma imza attık. Bundan sonra da bizi daha ileriye taşıyacak adımları kararlılıkla atmaya devam edeceğiz. Hava koşulları ne kadar sert olursa olsun, ellerimiz sıkı sıkıya dümeni tutuyor olacak."



Elitaş’ın konuşmasının ardından plaket törenine geçildi. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’a plaketini Çeksan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlhan Bayrak taktim ederken, Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka plaketini yeni jenerasyon gemi inşa mühendisi Cihan Bayrak ile deniz ulaştırma işletme mühendisi Alican Bayrak’ın elinden aldı.

Ronja Supporter gemisi okunan duaların ardından Mehter Marşıyla denize indirilirken, Bakan Elitaş, Çeksan Tersanesi personeliyle beraber yemek yedi. Elitaş yemekten sonra tören alanından ayrıldı.



ViraHaber.com

Bu haber toplam 11040 defa okunmuştur
Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.