1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Çin, Amerika'ya bu sefer ser çıktı: Tehditlere artık son ver
Çin, Amerika'ya bu sefer ser çıktı: Tehditlere artık son ver

Çin, Amerika'ya bu sefer ser çıktı: Tehditlere artık son ver

Çin, ABD'nin Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetleri ile bölgeyi "askerileştirdiği" suçlamasına ilişkin "tehditkar söz ve eylemlerine son vermesi" çağrısı yaptı.

A+A-

Çin, ABD Savunma Bakanı Ash Carter'ın Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetleri ile bölgeyi "askerileştirdiği" suçlamasına ilişkin bu ülkeye "tehditkar söz ve eylemlerine son vermesi" çağrısı yaptı.

ABD'yi sert eleştirdi

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley, günlük olağan basın toplantısında Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi konusunda gerginlik yaşadığı ABD'ye sert eleştirilerde bulundu.

Çin'in Nanşa Adaları'nı "askerileştirme" faaliyetleri yaptığı iddialarını reddeden Hong, Washington yönetiminin Güney Çin Denizi'ni askerileştiren "asıl taraf" olduğunu savundu. Sözcü, ABD'yi "bölgede hedefleyici askeri tatbikatlar yapmak ve üs kurma faaliyetlerini artırmakla" suçladı. Bu ülkenin "tehditkar söz ve eylemlerine son vermesi" gerektiğini söyleyen Hong, Washington yönetimine "bölge ülkeleri ile birlikte Güney Çin Denizi'nde istikrar ve barışı koruma yönünde ortak çaba sarf etme" çağrısını yaptı.

ABD Savunma Bakanı konuşmuştu

ABD Savunma Bakanı Carter, önceki gün yaptığı açıklamada Çin'in, Nanşa Adaları'nda "füze sistemi kurduğunu ve bölgedeki saldırgan tavırları ile tansiyonu yükselttiğini" öne sürmüştü.

Filipinli balıkçı teknesi gerilim yarattı

Hong, geçen yılın sonunda Filipinler'e ait bir balıkçı teknesinin Güney Çin Denizi'ndeki Nanşa Adaları bölgesinde karaya oturduğunu anlatarak, sahibinin tekneyi bölgeden çekmeye çalıştığını ancak birkaç başarısız denemenin ardından bu tekneden vazgeçtiğini söyledi.

Çin makamlarının Güney Çin Denizi'ndeki sefer güvenliğine olumsuz etki edeceği endişesiyle karaya oturan terk edilmiş Filipin balıkçı teknesini römorkla çekerek bölgeden uzaklaştırdığını savunan Hong, görevin yerine getirilmesinin ardından Çin Ulaştırma Bakanlığına bağlı teknenin geri döndüğünü söyledi.

Hong, bu görevin yerine getirilmesi sırasında Pekin yönetiminin "Çin egemenliği altındaki bölgede güvenlik ve çevre endişeleri sebebiyle devriye faaliyetleri yaptığının" altını çizdi. Filipinler medyasında çıkan haberlerde, Çin gemilerinin Güney Çin Denizi'nde Filipinli balıkçı teknelerinin avlanmasını engellediği iddia ediliyor.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1597 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.