1. HABERLER

  2. ENERJİ

  3. Danimarka, Kuzey Akım-2'yi yasakladı
Danimarka, Kuzey Akım-2'yi yasakladı

Danimarka, Kuzey Akım-2'yi yasakladı

Danimarka Parlamentosu, Rus doğal gazını Baltık Denizi'nin altından Almanya'ya getirecek Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının ülke topraklarından geçmesini engelleyen yasa tasarısını kabul etti.

A+A-

Danimarka hükümetinin hazırladığı, boru hattının ülke topraklarından geçmesini engellemek için, enerji projelerinin dış politika ve güvenlik gerekçeleriyle yasaklamasına izin verecek bir yasa değişikliği teklifi Parlamento tarafından onaylandı. Parlamentodan geçen yasa, Danimarka Dışişleri Bakanlığı'na ulusal güvenlik gerekçeleri doğrultusunda boru hattının ülke topraklarından geçmesinin uygunluğunu gözden geçirme imkanı sunuyor.

Rus doğal gazının Baltık Denizi'nden Almanya'ya taşıyacak ve Ukrayna, Polonya gibi doğu Avrupa ülkelerini bypass edecek Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı ile yılda fazladan 55 milyar metreküp Rus gazının taşınması öngörülüyor. AB, ABD, Polonya ve bazı Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri projeye Rus doğal gazına olan bağımlılığın artacağı ve hattın birinci kolunun bile tam kapasite ile çalışmadığı gerekçeleriyle karşı çıkarken, Almanya projeyi destekliyor.

Danimarka ve İsveç bu yıl içerisinde doğalgaz boru hattının topraklarından geçmesine izin verme kararını almalarından önce Avrupa Komisyonu'nun projeye müdahale etmesini istemişti.

Reuters'a konuşan Avrupalı kaynaklar ise, projenin onaylanmasını engellemek için yasal bir dayanak olmayabileceği için Avrupa Komisyonu'nun onayı olabildiğince geciktirdiğini söylemişti.

Bu arada ABD Dışişleri bakan yardımcılarından McCarrick, önceki gün Rusya'dan Almanya'ya gidecek olan Nord Stream II doğalgaz boru hattıyla ilgili anlaşmaya varılırsa, "Avrupalı şirketlerin Amerikan yaptırımlarına maruz kalma ihtimali öncesinde, hattın çizgilerini incelemeleri gerekeceğini" söylemişti.

Vira Haber

Bu haber toplam 3173 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.