1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Dev şirketler Türkiye'ye geliyor
Dev şirketler Türkiye'ye geliyor

Dev şirketler Türkiye'ye geliyor

Çin'in önde gelen 50 firması, iş görüşmeleri için İstanbul'a geliyor. İşte Türkiye'ye yatırım için gelecek bazı şirketler:

A+A-

Çin'in önde gelen 50 firması, iş görüşmeleri için İstanbul'a geliyor. İşte Türkiye'ye yatırım için gelecek bazı şirketler:

Hükümet, son dönemde hem yurtiçinde hem de yurtdışında önemli projelere imza attı. Bu çerçevede 'komşularla sıfır sorun' politikası, vizelerin karşılıklı kaldırılması ve üçüncü ülkelerde ortak iş yapma gibi konularda mutabakat sağlandı.

Atılan bu adımların ardından hem iş dünyası hem de siyasi irade yönünü Asya'ya özellikle de Çin'e çevirerek bu ülke ile ticari ilişkileri artırma kararı aldı. Bu kapsamda Türkiye, önümüzdeki günlerde önemli bir programa ev sahipliği yapacak. Türk Çin İşadamları ve Sanayiciler Derneği'nin (TÜÇSİAD) organize edeceği iş forumu kapsamında Çin'in önde gelen 50 firması, iş görüşmeleri için İstanbul'a geliyor. Katılımcılar arasında Shaanxi Cultural Industry Investment, Huawei, China XD Group, CEEG Solar Energy Co., DAQO Group Co. ve Mindray gibi firmalar bulunuyor. Ayrıca ülkenin önde gelen 10 büyük mermer şirketi, 15 büyük gıdacı, enerji ve inşaat sektöründen firmalar da işbirliği yapmak için programa katılacak. Türkiye'deki katılımcılar arasında ise Ağaoğlu, Varyap, Dumankaya, Akfel, Çalık Enerji, Zorlu Enerji, Ortadoğu Enerji, Naksan Holding ve Dedeman Madencilik gibi büyük firmalar yer alıyor.

Kurulduğu 2006 yılından bugüne Çin Halk Cumhuriyeti ile Türkiye arasında kalıcı, sağlam ve sürdürülebilir iş ilişkileri tesis etmeyi amaç edinen TÜÇSİAD, 23 Haziran'da Türk- Çin İş Forumu'nda, '21. yüzyılın ipekyolunda dev buluşma' sloganıyla iki ülkenin önde gelen firmalarını bir araya getirecek. Açılışını Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yapacağı etkinlikte, toplam 150 şirket, işbirliği, ortaklık ve yatırım konularını masaya yatıracak. Etkinlik öncesinde Zaman'a açıklamalarda bulunan TÜÇSİAD Başkanı Murat Sungurlu, özellikle Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun Türkiye ziyaretiyle birlikte ilişkilerde yeni bir sürecin başladığını söyledi. Dernek olarak hedeflerinin birbirinin farkına varan iki ülke sanayici ve işadamlarını bir araya getirmek olduğunu aktaran Sungurlu, bu kapsamda işadamlarının birbirlerini daha yakından tanıma fırsatı bulacaklarını kaydetti. Hükümetin ortaya koyduğu 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin programın çıkış noktası olduğunu aktaran Murat Sungurlu, bu açıdan Çin pazarının Türkiye'nin ihracat artışında önemli bir yer tutacağını dile getirdi. İki ülke arasında yaklaşık 17 milyar dolarlık bir ticari hacim olduğunu da belirten Sungurlu, özellikle Türkiye'nin bu ülkeye olan cari açığının da her geçen gün arttığını sözlerine ekledi.

Türk işadamları olarak bu açığı önümüzdeki yıllarda kapatma gayreti içinde olduklarının da altını çizen Başkan Sungurlu, "Artık bu dengeleri değiştirmek istiyoruz. Çünkü Çin, ciddi bir tüketim ülkesi haline geldi. Ülkenin ticari hacmi 1 trilyon dolara yükseldi. Bu hacimden bizim de mutlaka pay almamız gerekiyor. Şayet 2023 hedefine ulaşmak istiyorsak bu pazarı görmezden gelemeyiz." dedi. Türk ve Çin firmalarının hem Ortadoğu hem de Afrika pazarında ortak iş yapabileceklerini de aktaran TÜÇSİAD Başkanı Sungurlu, Türkiye'nin Çinli işadamlarına Arap dünyasına açılacak bir köprü görevi göreceğini söyledi.

1.20110521112300.jpg

TÜÇSİAD Başkanı Murat Sungurlu, Çinli yatırımcıların Türkiye’de son dönemde yakalanan siyasi istikrardan son derece hoşnut olduklarını söyledi. FOTOĞRAF: Zaman

Zaman

Bu haber toplam 1132 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.