1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 1 milyar liralık yatırım yapıldı
1 milyar liralık yatırım yapıldı

1 milyar liralık yatırım yapıldı

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Ankara-Konya YHT hattına 1 milyar liralık yatırım yapıldığını açıkladı.

A+A-

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Ankara-Konya YHT hattına 1 milyar liralık yatırım yapıldığını açıkladı.

Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattına 1 milyar liralık yatırım yapıldığını açıklayan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, “Test sürüşlerinde 220 kilometre hıza ulaşıldı. 25 Mayıs’ta her şeyiyle bitirmek istiyoruz. Başbakanımızı 3 Haziran’daki Konya mitingine trenle getirebilmek için çalışmaları hızlandırıyoruz” dedi.

Hedef 300 kilometre
Deneme seferlerini yapan Piri Reis isimli trende konuşan Karaman, şu bilgileri verdi: “Ankara-Konya arasında döşenen hat 300 kilometre hızla gidilebilecek altyapıya sahip. Bu hızı yapabilen setlerin alımı planlanıyor. Hattın ulaşıma açılmasından sonra maksimum 250 kilometre hız yapacak. Şuanki deneme seferlerinde maksimum 220 kilometre hız yapabiliyoruz. 275 kilometreye kadar deneme yapacağız. YHT sertifikası alındıktan sonra Ankara-Konya arası işletme hızımız 250 kilometre olacak.”

Her gün deneme
Deneme seferlerini İtalyan ve Türk ortaklı firmanın yaptığına dikkati çeken Karaman, şunları kaydetti: “Eksiğimiz görünmüyor. Her gün deneme yapılıyor. Şu ana kadar 20 bin kilometre yol katedildi hat üzerinde. Ankara Eskişehir hattında 60 bin kilometre deneme sürüşü yapılmıştı. Burada sadece yolu deniyoruz. Kamuoyunda kum torbaları konuyor deniyor o sadece treni deneme seferlerinde kullanılır.”

Ankara-Konya hattının 1 milyar liraya mal olduğunu vurgulayan Karaman “İddia ediyoruz dünyanın en ucuza ve en hızlı yapılan hattı. 5 sene gibi kısa sürede bitirildi. Ülkemiz bu teknolojiyi yaygınlaştıracak seviyeye geldi. Çevre ülkelere bu konuda destek olmayı planlıyoruz” dedi.

Ankara-Konya hattı için 240 bin sayfa sertifika
Hattın projesine ilişkin 8 bin pafta ve 240 bin sayfa rapor ile sertifika üretildi. Hattın yapımında 3.3 milyon ton balast üç tabaka halinde serildi, 240 bin ton travers ve 40 bin ton kablo kanalı üretildi, döşendi. 8 bin katener direği dikilen hatta, 5 bin kilometre sinyal kabloları, seyir telleri ve fiber optik kablolar döşendi. 21 teknik bina, 4 trafo istasyonu ve kumanda merkezi inşa edildi.

Hürriyet


 

Bu haber toplam 930 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.