1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Dolarda rekor yükseliş
Dolarda rekor yükseliş

Dolarda rekor yükseliş

İstanbul serbest piyasada, ABD Doları 1,5900 liranın üstüne çıktı.

A+A-

Cuma günü kapanışta 1,5710 liradan günü tamamlayan dolar, sabah saatlerinde 1,5800 liradan haftaya başladı. Öğle saatlerine doğru yükselişini sürdüren dolar, saat 15.00 itibari ile 1,5890 liradan alınırken, 1,5930 lira seviyesinden satılıyor. Dolar en son 2010 yılının haziran ayında su seviyelerden işlem görmüştü.İstanbul serbest piyasada euronun satış fiyatı ise 2,0550 lira seviyesinde bulunuyor.

Bankalararası piyasada ise dolar kotasyonları, alışta en düşük 1,5860 lira, en yüksek 1,5895 lira, satışta en düşük 1,5940 lira, en yüksek 1,5950 lira seviyesinde bulunuyor.

Uluslararası piyasalarda euro-dolar paritesi 1,2896, sterlin-dolar paritesi 1,5508 yen-dolar paritesi ise 83,13 düzeyinde seyrediyor.

Avrupa ülkelerinin borçlarına yönelik artan endişelerle euro/dolar paritesindeki gerileme ve fon çıkışları ile dolar/TL yükselirken, gösterge tahvil faizinde Hazine'nin yeni gösterge tahvil ihalesinin beklendiği ve ihaleye kadar piyasada bir miktar satış görülebileceği belirtiliyor.

Piyasada beklentinin ihalede Hazine'nin 4 milyar TL civarında satış yapması ve yeni gösterge tahvilin faizinin yüzde 7 seviyelerinde oluşması yönünde olduğunu söyleyen bir bankanın tahvil-bono masası işlemcisi, "Piyasa ihaleye kadar bekleyecektir. Hatta piyasa yapıcı bankalar yükümlülükleri nedeniyle portföylerindeki kağıdı satıp, ihaleden yerine koymayı tercih edebilir. Bu nedenle ihaleye kadar satıcılı bir seyir, ihaleden sonra ise alım görebiliriz" dedi.

Tahvil-bono piyasasında Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 6.99, valörlüde yüzde 6.93, son işlemlerde spotta yüzde 6.98, valörlüde 6.93 seviyesinde olan 8 Ağustos 2012 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 6.95/6.92 seviyesindeydi.

Dolar/TL'deki yükselişin euro/dolar paritesindeki hareketi yansıttığını söyleyen bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Kur sepet bazında Cuma günkü seviyelerin çok üzerinde değil. Ancak Cuma günü ciddi bir yükseliş hareketi vardı. Kısa bir kâr realizasyonu hareket gördük geçen hafta ancak devamı gelemedi. Cuma günkü ABD tarımdışı istihdam verisi biraz kafaları karıştırdı, daha yüksek bir rakam bekleniyordu. Öte yandan Avrupa ülkelerinin borçlarına yönelik endişeler devam ediyor. Bu gelişmelerle dolar, euro karşısında değerleniyor. Bu hafta Avrupa'da yapılacak ihaleleri izleyeceğiz. Dolar/TL'de aşağı hareket daha sınırlı görünüyor, 1.5700 seviyesi söylenebilir. Yukarı da ise 1.5850 seviyesi önemli" dedi.

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci ise TCMB'nin sıcak paraya karşı attığı adımlar ve yeni politika bileşimini uygulamaya sokmasının ardından TL'de yaşanan değer kaybının ivme kazanarak sürdüğünü, yılın ilk günlerinde yaşanan fon girişlerinin kısa sürede geri çıktığını söyledi. Hazine'nin yüklü itfaları öncesinde TL'deki değer kaybının endişe verici olduğuna dikkat çeken Keresteci, TL'deki bu eğilimin sürmesinin bir noktadan sonra girdi maliyetleri üzerinde baskı yaratarak enflasyonist etkiler doğurabileceğini belirtti ve şöyle devam etti:

"Her ne kadar TCMB enflasyon hususunda endişeli olmasa da biz bu konuda pek iyimser değiliz. Bu nedenle de mevcutfinansal deneyin ne tür bir sonuca neden olacağı netleşmeyene kadar da denek olma taraftarı değiliz. Not artırımı tarzında bir haber gelene kadar TL'deki zayıf seyrin süreceği görünüyor. Faiz cephesinde piyasa yapıcısı bankaların yükümlülükleri nedeniyle faizlerde yukarı yönlü bir hareket olmayacağı, ancak aşağıda da pek yer olmadığını tahmin ediyoruz."

Euro, Avrupa ülkelerinin borçlarına yönelik endişelerin artmasıyla birlikte Asya'daki işlemlerde dolar karşısında bugün dört ayın en düşük seviyelerine geriledi. Yatırımcılar zayıf euro bölgesi ülkelerinin bu hafta yapacakları kısa ve uzun vadeli borçlanma ihaleleri öncesi endişeliydi.

Portekiz, İspanya ve İtalya'nın bu hafta yapacakları borçlanma ihaleleri, zor durumdaki euro bölgesi ülkelerinin makul maliyetlerle borçlanıp borçlanamayacağının bu yılki ilk sınavı olarak görülüyor.

Euro, bölge ülkelerinin borçlarına yönelik endişelerle dar hacimli işlemlerde stop loss emirlerinin işleme geçmesiyle dolar karşısında dört ayın en düşük seviyelerini gördü.

Euro, 1.29 ve 1.2870 dolar seviyelerindeki stop loss emirlerinin tetiklenmesinin ardından işlem platformu EBS'de 1.2860 dolar seviyesine kadar geriledi.

BORSA, İLK YARIDA GERİLEDİ

İMKB 100 Endeksi birinci seansta, önceki kapanışa göre 878,14 puan azalarak 67.892,15 puandan kapandı.

Hisse senetleri ortalama yüzde 1,28 değer yitirdi.

Sabah

Bu haber toplam 908 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.