1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Dünyanın ilk akıllı gemisi "Dazhi" sahibine teslim edildi
Dünyanın ilk akıllı gemisi "Dazhi" sahibine teslim edildi

Dünyanın ilk akıllı gemisi "Dazhi" sahibine teslim edildi

Çin'de ARGE ile üretilmiş bir akıllı navigasyon sistemi içeren dünyanın ilk akıllı gemisi, önceki gün Şangay'da sahibine teslim edildi. Dazhi' veri topladıkça, daha akıllı hale geleceği belirtildi.

A+A-

Çin tarafından araştırılıp geliştirilen dünyanın ilk akıllı gemisi, önceki gün Shanghai'de sahibine teslim edildi.

Çin'de ARGE ile üretilmiş bir akıllı navigasyon sistemi içeren dünyanın ilk akıllı gemisi, önceki gün Şangay'da sahibine teslim edildi. "Engin zeka" anlamına gelen "Dazhi" isimli gemi, dünya çapında Lloyd's Register of Shipping ve China Classification Society (CCS) tarafından tasdik edilen ilk akıllı gemi olma özelliği taşıyor.

Otonom öğrenme kabiliyeti ve akıllı işletim sistemi ile Çin'de geliştirilen bir navigasyon sistemi olan SOMS, gerçek zamanlı olarak navigasyonu ve meteorolojik bilgileri analiz ediyor. En iyi rotayı tespit ediyor. Ekibi de, gizli tehlikelere karşı önceden uyarıyor.

Uzunluğu 179, genişliği 32 ve derinliği 15 metre olan "Dazhi" yük gemisi ayrıca, 38,800 tonluk yük taşıma kapasitesine sahip.

Çin Devlet Gemi Yapımı Şirketi (China State Shipbuilding Corporation - CSSC) tarafından geliştirilen "Dazhi", Sinotrans Shipping tarafından Çin, Avustralya ve Güneydoğu Asya arasındaki kömür ve tuz taşımak için kullanılacak.

CSSC Sistem Mühendisliği Araştırma Enstitüsünden yapılan açıklamada "Dazhi veri topladıkça, daha akıllı hale gelecek. Tehlikeleri ve sistem hatalarını tespit etmenin yanı sıra nakliye maliyetlerini düşürebilir ve verimliliği artırabilir." denildi.

Geminin teknik performansı ileri düzeylere ulaştı ve Çin Sınıflandırma Kurumu ve Lloyd's Register of Shipping tarafından resmi değerlendirmeleri geçti.

Çin Sınıflandırma Derneği Başkan Yardımcısı Sun Feng, "Bu gemi, Çin'in ticari gemi tasarımı ve yapımında öncü rol aldığını gösteriyor. Akıllı gemi, insansız gemi gelişimi için de sağlam temeller attı" dedi.

Raporda, "Aynı kapasiteye sahip sıradan bir gemi ile karşılaştırıldığında, Dazhi'nin motor verimliliğinin yüzde 3 oranında artırabilir ve günlük yağ tüketimini yüzde 4 oranında azaltabilir" denildi.

Vira Haber

Bu haber toplam 8216 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.