1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ExxonMobil Kıbrıs açıklarında gaz buldu
ExxonMobil Kıbrıs açıklarında gaz buldu

ExxonMobil Kıbrıs açıklarında gaz buldu

Amerikan ExonMobil ve Katarlı Qatar Petroleum ortaklığı, Güney Kıbrıs sularındaki 10. parselde 142-227 milyar metreküplük bir gaz rezervi keşfetti.

A+A-

Güney Kıbrıs Rum yönetimi, Amerikan ExonMobil ve Katarlı Qatar Petroleum ortaklığından oluşan konsorsiyumun, tek taraflı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölge” içerisindeki 10. parselde yeni bir keşif gerçekleştirildi. Dünya'nın en büyük enerji şirketlerinden biri olan ABD merkezli ExxonMobil bir açıklama yaparak, Güney Kıbrıs açıklarında 10. Parselde 3 aydır süren çalışmalar sonucunda Glaucus-1 kuyusunda doğalgaz bulduğunu duyurdu.

Yapılan açıklamaya göre, Glaucus-1 kuyusu Kıbrıs adasının güneybatısında Block 10 olarak tanımlan bölgede 142-227 milyar metreküp arasında doğalgaz rezervi olduğu tahmin ediliyor. Kuyu 2,572 metrekarelik alana sahip 10. parselde açılan ikinci kuyu. İlk açılan Delfin 1 kuyusu ticari bir rezerve ulaşamamıştı.

Exxon Mobil, detaylı analizlerin önümüzdeki aylarda yapılacağını vurguladı. 10. Parselde ExonMobil’in %60 ve Katarlı Qatar Petroleum’un %40 hissesi bulunuyor.

KKTC’nin TPAO’ya petrol ve doğalgaz arama ruhsatı verdiği E, F ve G sahaları, Rum Yönetimi’nin belirlediği 1, 2, 3, 8, 9, 12 ve 13 numaralı bloklar ile çakışıyor. ExxonMobil’in arama yapacağı 10 numaralı blok ise kesişen bölgelerin dışında kalıyor. Buna rağmen KKTC’nin Ada üzerindeki eşit haklarından dolayı Türkiye, Rumların tek taraflı anlaşmalarını kabul etmiyor.

Vira Haber

Bu haber toplam 6146 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.