1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Fitch’den İzmir için iyi haber
Fitch’den İzmir için iyi haber

Fitch’den İzmir için iyi haber

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Aralık 2015 raporunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi 'Yatırım yapılabilir' kredi notunu korudu.

A+A-

Fitch, Aralık 2015 raporunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli ‘BBB-’ olan kredi notunu ve ‘AA+(tur)’ olan ulusal uzun vadeli notunu onayladığını duyurdu. Ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mali gücünün devamıyla beraber, kredi notunun da “olumlu yönde” seyir gösterebileceği ifadesi göze çarptı.

Teyit edilen notlar, İzmir’in şeffaf, istikrarlı ve tedbirli mali yapısının yatırımlarla birlikte güçlenerek sürdüğünü gösterdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi teyit edilen not ile 2008 yılından bugüne kadar, uzun vadeli yerel ve yabancı para cinsinden kredi notu görünümleri de dahil olmak üzere 9 basamak, ulusal uzun vadeli kredi notunu ise 6 basamak daha artırmış oldu.

Dünyaca ünlü uluslararası kredi kuruluşu Fitch Ratings, yayımlanan son raporunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin güçlü faaliyet performansını yüzde 50′nin üzerinde sürdürmesinin ve yüzde 100′ün çok az altındaki bütçe gerçekleşmesiyle birleşen gider disiplininin önemini vurguladı. Raporda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2016-18 döneminde yüzde 55-65 arasında güçlü faaliyet marjlarını sürdürmesinin beklendiği kaydedildi. Ayrıca yürürlüğe giren 6 bin 360 sayılı yasayla beraber yeni eklenen ilçelere sermaye yatırım harcamaları yapılacağı, ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin finansal planlamada iyi olan geçmiş mali performansı ve kendi kendine finanse edebilme kapasitesi sayesinde sermaye yatırımlarında herhangi bir bozulma beklenmediği bilgisi de yer aldı.

Fitch’in açıklamasında 2015 yılının üçüncü çeyreğinde faaliyet gelirlerinin yüzde 20′sine karşılık gelen güçlü nakit rezerv birikimine sahip olduğu ifadesi göze çarptı. Fitch’in İzmir raporunda, Büyükşehir Belediyesi’nin Türk Lirası’nın değersizleşmesine karşın, yabancı para cinsinden yükümlülüklerinin büyük bir bölümü için fon biriktirerek ihtiyatlı bir borç yaklaşımı sergilediği de ayrıca belirtildi.

Fitch Ratings’in raporunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2014-2019 dönemini kapsayan Stratejik Planı’nda kentin toplu ulaşım ağının genişlemesi için öngördüğü borçlanmalar için finansman sağladığı da ifade edildi.

Raporda, 2016 yılında Belediye’nin doğrudan riskinin cari gelire oranının yüzde 50′nin altında kalması beklendiği kaydedildi. Fitch Ratings’in raporunda, 2015-2018 döneminde İzmir’in doğrudan borcunu amortise etmesi ve cari dengesindeki tahmin edilen artışla birlikte ‘Doğrudan riskinin cari dengeye oranının 1′in altında kalmasını’ kuvvetle beklediği bilgisi de yer aldı.

Fitch’in açıklamasında, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mali gücünün devamıyla beraber kredi notunun da olumlu yönde seyir gösterebileceği ifadesi göze çarptı.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1450 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.